Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Juliette Binoche till Göteborg Film Festival – Ska mottaga pris

Juliette Binoche till Göteborg Film Festival – Ska mottaga pris

Eric Diedrichs | Nyhet
06 januari 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
06 januari 2018

Juliette Binoche gästar årets Göteborg Film Festival för att mottaga Honorary Dragon Award.

I ett pressmeddelande presenterar Göteborg Film Festival års mottagare av Honorary Dragon Award: Juliette Binoche. Skådespelaren besöker Göteborg Film Festival för att ta emot hederspriset samt hålla en Master class. Binoche har även bidragit till festivalens Bergmanfokus med att välja Scener ur ett äktenskap till en retrospektiv.

Göteborg Film Festival beskriver skådespelaren: med roller i Varats olidliga lätthet, Den engelska patienten, Frihet – den blå filmen och De älskande vid Pont-Neuf tog hon tidigt plats som en av de allra främsta. Nu med omkring 70 filmroller bakom sig är Juliette Binoche en av vår tids största skådespelare.

– Först och främst vill jag tacka Göteborg Film Festival för det här hederspriset! Jag tar det som en blinkning, en klapp på axeln eller rentav som en kram! Det är nästan så jag vill säga att jag hoppas att priset inte är alltför allvarligt menat. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får arbeta med det jag gör, att jag fortfarande har lyckan att känna samma passion för mitt yrke men också att jag får känna att jag har mycket kvar att lära, säger Juliette Binoche.

– Som en av vår tids mest inflytelserika skådespelare har Juliette Binoche gjort en lång rad ikoniska rolltolkningar som format den moderna europeiska filmhistorien. Hon har en unik förmåga att med små gester antyda djupt kända passioner och sorger, och har i en rad oförglömliga filmer utforskat den romantiska melankolins poetiska spännvidd. Samtidigt är hon en mångsidig skådespelare som gjutit liv i en mångfald av dramatiska, komiska och tragiska stilar, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Ett av de tematiska fokusen vid årets Göteborg Film Festival är hundraårsfirandet av Ingmar Bergman (spana in vår lista över de bästa Bergmanfilmerna). Det späckade programmet innehåller en lång rad programpunkter, bland annat en retrospektiv utvald av internationella regissörer och filmkonstnärer. Juliette Binoche medverkar även här och har valt ut Scener ur ett äktenskap.

– Intelligensen, känsligheten och ärligheten som får sitt uttryck i den här filmen överväldigar mig; det känns som om Bergman var förmögen att i sitt skrivande blottlägga både de mörka och ljusa sidorna i sitt liv. Humor hjälper en uthärda det outhärdliga och visar att livet inte är en raksträcka utan en rad motsägelsefulla, härliga, elaka, roliga och vrickade vägar. Liv Ullmann och Erland Josephson är fantastiska individer och skådespelare och det de tillsammans gestaltar är en sann gåva till mänskligheten, säger Juliette Binoche.

Juliette Binoche besöker Göteborg Film Festival 2-4 februari och kommer att motta hederspriset på Dragon Award-galan den 3:e februari. Festivalen kommer även att visa en retrospektiv på ett urval filmer ur Juliette Binoches filmografi.

Som tidigare informerats kommer Alicia Vikander ta emot festivalens nordiska hederspris, Nordic Honorary Dragon Award.