Skandalen om Harvey Weinstein blir film

Julia Ormond stämmer Harvey Weinstein för övergrepp och Disney för medlöperi

Veronika L.C. Gustafson
Uppdaterad 20 oktober 2023 kl. 12:10 | Publicerad 08 oktober 2023 kl. 10:10

Weinsteinaffären fortsätter

90-talsstjärnan Julia Ormond syntes i blockbusters som "Höstlegender", "Sabrina", "First Knight" jämte Brad Pitt, Harrisson Ford och Richard Gere. Nu stämmer hon Harvey Weinstein för sexuella övergrepp, samt anklagar Disney för att ha låtit Weinstein begå sexuella övergrepp trots vetskap om att han var en fara för kvinnor.

Den brittiska skådespelerskan Julia Ormond, 58, hävdar att Weinstein efter en affärsmiddag 1995 lurade henne att ge honom massage och därefter klättrade upp på henne, onanerade och tvingade henne att ge honom oralsex. Därefter, efter hon försökt konfrontera honom, ska han ha saboterat för hennes karriär. Därtill påstår hon att hennes agentur CAA bett henne att hålla tyst och inte vidta juridiska åtgärder när hon tog upp händelsen med dem.

Stämmer Disney, CAA och Miramax

I en intervju med Variety säger Ormond att hon stämmer sin tidigare agentur CAA för underlåtenhet och för att ha brutit sin förtroendeplikt, Miramax för undermålig uppsikt och kvarhållande, samt The Walt Disney Company, som ägde Miramax 1993-2010. Detta eftersom hon menar att det enda sättet att åstadkomma förändring är att inte låta företag se mellan fingrarna när övergrepp händer. Weinstein hade aldrig kunnat fortsätta som han gjorde om det inte vore för alla möjliggörare som lät honom fortsätta medan de aktivt försökte tysta kvinnor som utsattes, anser Ormond.

CAA hävdar att Ormonds anklagelser är grundlösa och att Ormonds advokater krävt 15 miljoner dollar i utbyte mot att låta bli att anklaga CAA för att ha möjliggjort övergreppen, på vilket Ormonds advokater svarar ”rest assured, the real facts will be exposed”.

Skandalen om Harvey Weinstein blir film
 Filmproducenten Harvey Weinstein. Foto: Thomas Hawk 

80+ kvinnor anmälde Weinstein

I en färsk intervju med GQ sa Martin Scorsese att han nästan lämnade Hollywood på grund av Harvey Weinstein.

I samband med #MeToo-rörelsen 2017 avslöjades mediemogulen Harvey Weinstein som serievåldtäktsman. Över åttio kvinnor, varav många kända skådespelerskor, har trätt fram för att vittna om Weinsteins övergrepp.

Weinstein dömdes 2020 och 2023 till 23 års respektive 16 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp och avtjänar nu sitt 39-åriga straff.

NÄSTA ARTIKEL