Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Julens godbitar i SVT - Här är tipsen

Julens godbitar i SVT - Här är tipsen

Sebastian Håkansson | Nyhet
21 december 2018
Sebastian Håkansson | Nyhet
21 december 2018

Under jul, nyår och Trettonhelgens lediga dagar bjuder SVT alltid på en mängd drama, dokumentärer, traditioner, klassiker och nöjen. Så även i år. Här följer helgernas godbitar i SVT:

Juldraman

A very english scandal - Hugh Grants bästa insats någonsin?

A very english scandal sänds i tre delar. Foto BBC

Hugh Grant spelar huvudrollen som Jeremy Thorpe i en serie baserad på verkliga händelser om den första brittiska ministern som ställts inför rätta för en mordkomplott. Det är slutet av 1960-talet och homo- sexualitet har precis avkriminaliserats i Storbritannien. Jeremy Thorpe, partiledare för The Liberal Party, har hemligheter som han desperat försöker dölja.

Söndag 16 december kl 21.00 (3 avsnitt)

Julspecial: Barnmorskan i East End

Foto: BBC

Julen 1963 är Poplar täckt av ett tjockt lager snö och både barnmor- skor och nunnor utmanas av den kallaste vintern på 300 år. De tvingas slåss mot snön, isen, strömavbrotten och frusna vattenledningar, men måste ändå ta hand om sina patienter.

Torsdag 21 december kl 21.00

Systrar 1968 - årets julsatsning från SVT

Systrar 1968
Systrar 1968: Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) och Ingela (Anna Åström). Foto: Ulrika Malm/SVT.

Året är 1968 och den unga arbetarklasstjejen Karin (Mikaela Knapp) har just gått ut journalisthögskolan. Hon får inte sitt drömjobb i Stockholm utan får nöja sig med ett sommarvik på en lokaltidning i Ystad. Hon hyr ett rum i en stor villa hos familjen som äger både tidningen och stadens hotell. En vänskap formas snabbt med ägarfamiljens jämn- gamla dotter Ingela (Anna Åström) och snart ansluter även Karins väninna Lottie (Maja Rung) och Karins nye pojkvän Janne (Hannes Fohlin).

Tisdag 25 december kl 21.00 (3 avsnitt)

De dagar som blommorna blommar - signerad Jonas Gardell

De dagar som blommorna blomma
De dagar som blommorna blommar är en berättelse om förlust och överlevnad signerad Jonas Gardell. Foto: Peter Cederling/SVT

Vännerna Erik, Mikael och Benny växer upp tillsammans som grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Deras familjer umgås som grannar gör, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och saknad. De dagar som blommorna blommar är en berättelse om förlust. Och om överlevnad och i några av huvudrollerna ses Rasmus Luthander, Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg, Ulf Friberg, Rebecka Hemse, Jacob Ericksson, Magnus Krepper och Torkel Petersson. Serien är det tredje samarbetet mellan trion Jonas Gardell, regissören Simon Kaijser och producenten Maria Nordenberg, som även skapat tv-serierna De halvt dolda och Torka aldrig tårar utan handskar.

Tisdag 1 januari kl 20.00 (3 avsnitt)

Komedi

Sjukt oklar

Sjukt oklar
Clara Henry spelar Ellen i den kommande serien "Sjukt oklar".Foto: SVT

24-åriga Ellen (Clara Henry) har förtvivlat svårt att slutföra saker. Därför beslutar hon sig för att äntligen växa upp genom att ta ett enormt omoget beslut - hon ljuger om sin ålder för att kunna gå om gymnasiet och, åtta år för sent, äntligen lyckas ta studenten. Livet som fejkad tonåring kom- pliceras snabbt när Ellens lillebror utnyttjar hennes lögn för egen vinning och ännu krångligare blir det när hennes oförglömgliga one night stand Vera börjar som lärare på skolan.

Fredag 28 december (8 avsnitt)

Dokumentärer

BERGMAN - ETT LIV I FYRA AKTER

BERGMAN - ETT LIV I FYRA AKTER
Ingmar Bergman under arbete med Det sjunde inseglet. Foto: AB Svenskt Filminstut.

Ingmar Bergman är en av de mest hyllade, mångfacetterade och produktiva konstnärerna någonsin. Men likväl en person med

många, ibland okända, problematiska karaktärsdrag. Om alla dessa sidor handlar Jane Magnussons kritikerrosade dokumentär, som visas på SVT i fyra delar under julhelgen. Samtliga fyra delar läggs upp på SVT Play onsdag 26 december.

Onsdag 26 december kl 20.00 (4 avsnitt)

PS. På juldagen, 25 december, läggs även elva av Bergman filmer ut i SVT Play.

 

 

 

Det hände i Ingermansland

Filmaren Anneli Kustfält berättar hur det finsktalande ingermanländska folket i Sovjet trakasserades av Stalinregimen. Om hur tusentals o- skyldiga deporterades, fängslades och stämplades som “folk ender” på grund av sin religion och sitt språk. Tyskland och Finland evakuerade 60 000 ingermanländare till Finland mitt under brinnande kriget. Hur kommer det sig att en liten del av dessa, cirka 5 000 personer, sedan hamnade i Sverige som politiska yktingar?

Onsdag 3 januari kl 20.00

MER LÄSNING:

Bästa serierna 2021