KLART: då har Nattryttarna premiär på C More

Jonas Karlsson nominerad till Emmy – tävlar mot Martin Freeman

Filmtopp
29 september 2023 kl. 09:09

Gör upp om priset för Bästa manliga skådespelare

Jonas Karlsson kan vinna en internationell Emmy nu i november. I kategorin Bästa manliga skådespelare tävlar han mot bland andra Martin Freeman.

Senare i höst är det dags för Internationella Emmy-galan att äga rum, som fokuserar på internationella istället för amerikanska produktioner. Skådespelaren Jonas Karlsson har nominerats i kategorin Bästa manliga skådespelare för sin roll i TV4 och C Mores dramaserie Nattryttarna.

Nattryttarna är producerad av Jarowskij i samproduktion med bland andra Film i Väst. Serien är inspelad i Västra Götaland. Serien bygger på den skakande historien om de övergrepp som förekom på ett ridcenter i Sverige under 1990-talet.

Tävlar mot Martin Freeman

Nattryttarna är en överlevnadshistoria och bygger på vittnesmål från de händelser som inträffade på ett ridcenter där unga flickor utnyttjades av en känd hästprofil som också hade sin familj boende på gården. För manus står Ulf Kvensler (Vår tid är nu) och serien har skapats i tätt samarbete med Sophie Jahn, dotter till den man som anklagades och senare dömdes för sexualbrott.

Den brittiske skådespelaren Martin Freeman, känd från bland annat TV-serien Sherlock och Hobbit-filmerna, är nominerad i samma kategori som Jonas Karlsson. Här är de tävlande:

  • Gustavo Bassani för Iosi (Argentina)
  • Martin Freeman för The Responder (England)
  • Jonas Karlsson för Nattryttarna (Sverige)
  • Jim Sarbh för Rocket Boys (Indien)

Sverrir Gudnason tidigare nominerad

I dramaserien Nattryttarna får tittarna följa fyra kvinnor med olika relationer till mannen som driver ridcentret. Huvudrollerna görs av Jonas Karlsson som spelar rollen som hästprofilen tillika pappan i familjen och Hanna Ardéhn som spelar hans äldsta dotter.

2022 nominerades Sverrir Gudnason i samma kategori för sin roll som Kurt Haijby i En kunglig affär.

Emmy kan liknas vid TV-produktionernas Oscar och har delats ut sedan 1949. Om Jonas Karlsson vinner en Emmy, får vi veta den 20 november.

NÄSTA ARTIKEL