Jonas Gardell fyller 60 år – här är hans bästa filmer och serier

Jonas Gardell fyller 60 år – här är hans bästa filmer och serier

Filmtopp
02 november 2023 kl. 20:00

Se något av födelsedagsbarnets bästa i kväll

I dag fyller författaren, komikern och filmskaparen Jonas Gardel 60 år. Det firar vi på Filmtopp bäst med att lyfta fram hans bästa filmer och serier.

Foto: SVT.

De dagar som blommorna blommar (2019)

Det tredelade dramat De dagar som blommorna blommar är Jonas Gardells senaste hyllade TV-produktion. I det följer vi vännerna Erik, Mikael och Benny som växer upp tillsammans i ett kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Deras familjer umgås som grannar gör, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och saknad. Vi får följa familjerna Munksås, Törnblad och Elofsson och bevittna händelser som får smärtsamma konsekvenser, ibland omedelbart, ibland många år senare.

Trots kritikerkårens förtjusning har det här blivit något av en bortglömd produktion. Lyckligtvis finns De dagar som blommorna blommar tillgänglig att se för dig som vill gräva fram den.

Här streamar du De dagar som blommorna blommar

Foto: TV4.

Allt faller (2013)

Listan fortsätter med en av Jonas Gardells stora humorframgångar. Den Kristallennominerade dramakomedin Allt faller, där Gardell själv är med framför kameran, ger oss berättelsen om Johan – en framgångsrik komiker som har svar på det mesta. Saker och ting brukar fungera för honom, så länge man inte ändrar på någonting. Men så förlorar han sin pappa och tvingas omvärdera sig själv och hela sitt liv. Vem är han nu när allt som tidigare varit så självklart plötsligt börjar falla?

Allt faller finns dessvärre inte att streama i dagsläget, men håll utkik efter den på Streamtopp.

Torka aldrig tårar utan handskar
Foto: SVT.

Torka aldrig tårar utan handskar (2012)

Här har vi Gardells mest hyllade och minnesvärda dramaproduktion. Blytunga och samtidigt finstämda Torka aldrig tårar utan handskar är en modern klassiker om den unge Rasmus som kastar sig ut i gay-Stockholm. Men i samma veva som han blomstrar ut för att förverkliga sitt sanna jag når AIDS-pandemin staden. Serien ger oss en drabbande historia där de flesta människor fortsätter att leva som om ingenting har hänt medan unga män börjar bli sjuka, tynar bort och dör.

Torka aldrig tårar utan handskar har med flera tusen röster mäktiga 8.3/10 i betyg på IMDb och stod för de två filmstjärnorna Adam Lundgrens och Adam Pålssons genombrott. Vann priset för bästa TV-drama på Kristallen.

Här streamar du Torka aldrig tårar utan handskar

Jonas Gardell fyller 60 år – här är hans bästa filmer och serier
Foto: SF Studios.

En komikers uppväxt (2019)

Denna biosuccé är även den en stor fjäder i hatten för Gardell, som här har översatt sin boksuccé till ett filmmanus. Med Johan Rheborg i huvudrollen följer vi Juha Lindström som var klassens clown när han gick i skolan på 70-talet. I dag är han en stor komiker som uppträder på landets största scener, men de tuffa minnena från uppväxten river honom fortfarande. När han plötsligt blir kontaktad av en av killarna från sin mellanstadieklass och väljer då att återvända till hemorten Sävbyholm för att en gång för alla göra upp med sitt förflutna.

Här streamar du En komikers uppväxt

Foto: SVT.

De halvt dolda (2009)

Under 1600- och 1700-talet var det mode att låta måla familjeporträtt. På dessa sitter mannen och hans hustru i sitt hem, omgivna av sina barn. Barnen på målningarna framställs alltid som små allvarliga vuxna. Liksom sina föräldrar stirrar barnen ut ur målningarna på betraktaren. Men vi ser också andra barn på bilden. Barn som har vänt oss ryggen. Barn som står bortvända, halvt dolda. Den här serien ger oss berättelsen om de som fick leva och om de som inte fick leva.

Gardell skrev manuset till De halvt dolda som vann priset för Bästa dramaserie på Kristallen. Har du ännu inte sett den finns det möjligheter att göra det nu.

Här streamar du De halvt dolda

Foto: AB Svensk Filmindustri.

Pensionat Oskar (1995)

Sist på listan hittar vi Gardells första riktigt stora filmsuccé, Penionsat Oskar. Denna dramakomedi utspelar sig i en alldeles vanlig stugby med en minigolfbana, ett café och små fula hus vid havet. Dit kommer den helt vanliga radhusfamiljen Runeberg för att spendera sin semester. Men snart träffar pappa Rune den mystiske ynglingen Petrus som får hela tillvaro att skakas om i grunden.

Filmen träffade många svenska biobesökares hjärtan och nominerades till hela fem guldbaggar. Gardell vann för bästa manus.

"Pensionat Oskar" finns dessvärre inte att streama i dagsläget, men håll utkik efter den på Streamtopp.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL