John Wick-skaparna minns Michael Nyqvist mot Keanu Reeves: ”Det var brutalt”

John Wick-skaparna minns Michael Nyqvist och Keanu Reeves: ”Det var brutalt”

Filmtopp
22 september 2023 kl. 14:09

Avslöjar varför Nyqvist plötsligt fick bära hatt i filmen

I samband med premiären av John Wick-serien "The Continental" intervjuar Filmtopp producenterna Basil Iwanyk och Erica Lee som pratar kärt om Michael Nyqvist som spelade skurken i första John Wick-filmen.

John Wick-filmerna med Keanu Reeves i titelrollen har gått och blivit en av världens mest populära action-franchiser. I den första filmen fick vi se den bortgångne svenske stjärnan Michael Nyqvist göra rollen som den mäktige skurken Viggo Tarasov. Sett till hur stora filmerna har blivit med tiden har Nyqvists roll fått närmast ikonstatus bland de inbitna fansen världen över.

Efter fyra filmer har John Wick nu fått en spinoff i form av serien The Continental på Amazon Prime Video. Lagom till premiären fick Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs flyga över till London för att träffa producenterna Basil Iwanyk och Erica Lee. Då tog han naturligtvis tillfället i akt att höra om deras minnen av Nyqvist och hur han var att spela in film med.  

John Wick-skaparna minns Michael Nyqvist mot Keanu Reeves: ”Det var brutalt”
Foto: Summit Entertainment.

John Wick-skaparna minns Michael Nyqvist: ”Det var brutalt”

Erica Lee är först ut med att dela med sig av ett särskilt kärt ögonblick med Michael Nyqvist, där hans karaktär med ett enda ord sätter tonen för hela filmen:

– Jag minns en ikonisk replik när hans son [Iosef Tarasov] har hamnat i trubbel och han får ett samtal där de säger att han jävlats med fel gubbe, och Michael bara säger "Oh". Det är en så ikonisk stund i filmerna och den typen av stund där man inser vad det är för typ av film man kollar på. Jag minns dagen när vi spelade in, han var en så himla bra kille. En fantastisk upplevelse. Vi saknar honom djupt, säger hon till Filmtopp.

När Basil Iwanyk berättar om ett av sina mest kära minnen av Nyqvist tar han upp hans imponerande uthållighet under inspelningen, särskilt efter att ha dragit på sig en otäck skada i huvudet.

– Han var tuff. Det var en olycka där han skar sig illa i huvudet och fick ett brutalt sår. Vi tänkte att filmen var körd och att vi inte skulle kunna fortsätta inspelningen. På sjukhuset reste han sig upp och tog på sig en hatt. Det var brutalt, och han hade en hjärnskakning. Sen minns jag framåt slutet hur vi försökte lista ut hur vi skulle få till fighten mellan Michael och Keanu. Michael var mycket äldre och i sämre form än Keanu, men det visade sig att han trodde att vi försökte komma fram till hur vi kunde göra det scenen mer lämpad för Keanu. Han var liksom "jag är hård, jag kan ta ett slag, jag kan ta vad som helst". 

Se när Basil Iwanyk och Erica Lee pratar om Michael Nyqvist här:

NÄSTA ARTIKEL