Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

John Lasseter tar paus från Pixar efter olämpligt beteende

David Lindahl | Nyhet
22 november 2017
David Lindahl | Nyhet
22 november 2017

En av Pixars grundare John Lasseter har själv gått ut med att han tar en paus från företaget på grund av anklagelser riktade mot honom om olämpligt beteende mot kvinnor.

Bild på John Lasseter
John Lasseter.

Sedan anklagelserna om sexuella trakasserier mot Harvey Weinstein lyftes fram i början av oktober fortsätter namn att radas upp på män som ska ha betett sig olämpligt kring kvinnor. John Lasseter från Pixar väljer nu självmant att ta ett halvårs paus från företaget efter att ha fått kritik för olämpligt beteende som han själv beskriver som "oönskade kramar".

John Lasseter är en av grundarna i företaget och hjärnan bakom flera av Pixars produktioner. Han har bland annat regisserat filmen Bilar och de två första produktionerna av Toy Story. Som producent har han varit involverat i nästintill alla Pixars produktioner och även flera av Disney Animation Studios filmer som Frozen, Wreck-It Ralph och Zootopia.

Enligt Variety ska det länge ha varit ett utspritt obehag hos kvinnorna på Pixar kring John Lasseters beteenden och så kallade "oönskade kramar". Före detta kvinnliga anställda ska ha vittnat om företagets sexistiska klimat och beskrivit det som giftigt för kvinnor. Lasseter ska även ofta ha druckit mycket alkohol på företagsevent och utnyttjat sin maktposition.

John Lasseter själv skickade ut ett memo till företagets anställda där han ber om ursäkt för sitt beteende och samtidigt meddelar att han tar ett halvårs paus från företaget för att rannsaka sig själv. Hela hans memo finns att läsa här i en artikel från Hollywood Reporter. Disney som äger Pixar har än så länge inte valt att uttala sig om händelsen.

Dessa anklagelser kommer i samband med premiären av Pixars nya kritikerrosade film Coco som handlar om en ung musiker som träder in i de dödas land för att ta reda på varför musik är bannlyst. Filmtopp har tidigare listat de bästa Pixar-filmerna i en lista du kan se här.

Kommer du att gå och se den nya Pixar-filmen Coco på bio?