Nu på bio

Det senaste på biofronten!

John Cleese

John Cleese om Hitler-bråket

Carl-Christian Frunck | Nyhet
15 november 2021
Carl-Christian Frunck | Nyhet
15 november 2021

Konsthistorikern Andrew Graham-Dion blev svartlistad

Skådespelaren John Cleese har hamnat i centrum för ett Cambridge-bråk om Hitler-imitationer. ”Jag svartlistar mig själv innan någon annan gör det”, skriver Cleese på Twitter.

John Cleese har gjort komediklassiker som Pang i bygget och flera Monty Python-produktioner. Förra veckan skulle han ha talat på universitetet i Cambridge, men så blev det inte.

Orsaken är att konsthistorikern Andrew Graham-Dion nyligen blev ”svartlistad” från att tala på universitet på grund av att han gjorde en imitation av Adolf Hitler vid en Cambridgedebatt om ”god smak” i förra veckan. Detta fick han fick mycket kritik för efteråt. Andrew Graham-Dixon sade efter debatten att han gjorde en imitation av nazistledaren ”för att understryka Hitlers ondska”. Men han bad om ursäkt till alla som tog anstöt.

MER LÄSNING: Därför är Cancel Culture problematiskt

– Jag såg fram emot att tala till studenter i Cambridge nu på fredag, men jag har hört att någon blev svartlistad där för att ha gjort en imitation av Hitler. Tyvärr gjorde även jag det i ett Monty Python-avsnitt så jag svartlistar mig själv innan någon annan gör det”, skriver Cleese på Twitter.

John Cleese agerande tolkas av flera internationella medier som en kritik mot cancel culture.