Nu på bio

Det senaste på biofronten!

John Carpenter 70 år – En unik filmskapare

John Carpenter 70 år – En unik filmskapare

David Lindahl | Nyhet
16 januari 2018
David Lindahl | Nyhet
16 januari 2018

I dag riktar Filmtopp lite extra uppmärksamhet till filmskaparen och mångsysslaren John Carpenter som fyller 70 år.

Som en mästare av skräck och specialeffekter med filmer som "The Thing", "Halloween", "Flykten från New York" och "Attack på polisstation 13" är John Carpenter värd att hyllas lite extra en dag som denna.

John Carpenter föddes den 16:e januari 1948 i delstaten New York. Han intresserade sig för film vid ung ålder och gick på filmskola 1969. Några år senare producerade, skrev och regisserade han sin debutfilm Dark Star (1974). Han satte sig även själv och komponerade musiken till filmen, något han även skulle fortsätta med i flera av hans kommande projekt.

Hans debutfilm passerade inte förbi obemärkt och George Lucas anlitade honom för att arbeta med specialeffekter på Star Wars. Hans talang för att göra mycket på en begränsad budget blev snabbt välkänd och redan året efter 1978 släppte han sin klassiska och innovativa skräckfilm Halloween, som skulle komma att förändra genren. Även musiken komponerades här av Carpenter själv och står sig än i dag som ett av de bästa musikstycken inom skräckfilmsgenren.

Med scener som i klippet nedan från "Hallowen" populariserade han steadycam-användande och hittade innovativa sätt att visa hur det känns att vara förföljd:

Trots ett starkt 70-tal måste nog 80-talet räknas som John Carpenters årtionde. Hela åtta stycken filmer hann han med av vilka vi finner klassiker som The Thing och Flykten från New York till kultförklarade titlar som Christine, Big Trouble in Little China och They Live. 

The Thing fick inget vidare mottagande när den kom, men har idag en väldigt stark fanbase och har blivit något av en kritikerfavorit. Inte minst för sina slående specialeffekter och sin utmärkta skildring av paranoia. Filmen var en remake av Howard Hawks science fiction-skräckfilm Fantomen från Mars och handlar om en forskningsgrupp på Antarktis som terroriseras av ett utomjordiskt väsen med förmågan att ta andra livsformers skepnad och utseende.

Under 80-talet regisserade också John Carpenter Stephen King-filmen "Christine", som tack vare Carpenters precisa och metodiska regi lyckades göra en fantastisk filmatisering av en  svår förlaga. Christine handlar kort och gott om en ondskefull och svartsjuk bil som manipulerar och korrumperar sin ägare. Enbart en sann filmmästare kan andas liv i ett så pass löjligt koncept och inte bara få det att fungera, utan också göra det till en av de bästa Stephen King-filmerna.

Under 90-talet tappade John Carpenter ner på sin produktionshastighet och filmerna blev betydligt mer ojämna. Än så länge har han bara gjort två filmer under 2000-talet, utskällda, Ghosts of Mars och den smärre floppen The Ward. Men frågan är om det fortfarande är filmmediet som intresserar Carpenter. Han har nämligen börjat turnera en del med sin filmmusik, som han framför in publik världen över.

Vad som blir nästa steg för John Carpenter återstår att se, men en sak är saker. Han har en alldeles egen plats i filmhistorien.

NÄSTA ARTIKEL