Millennium

John Ajvide Lindqvist gör ny "Millennium": "Viss skadeglädje"

Emil Oscar Rasmussen
30 maj 2023 kl. 19:00

Snart skrivit färdigt uppföljaren till ratade Millennium-boken

Författaren John Ajvide Lindqvist anlitades för att ta över efter David Lagercrantz och skriva den sjunde boken i Stieg Larssons "Millennium"-serie. Men hans utkast ratades och förvandlades istället till den första delen i en egen bokserie – något som Ajvide Lindqvist benämner som en "revansch" och får honom att "känna viss skadeglädje".

John Ajvide Lindqvist är den svenske författaren som i filmkretsar i första hand är känd för Låt den rätte komma in (2004), en roman som blev till framgångsrik film av Tomas Alfredson 2008 och som filmatiserats i USA både som långfilm och tv-serie.

Häromåret fick Ajvide Lindqvist uppdraget av Petter Stordahlens förlag, Strawberry, att skriva den sjunde boken i Millennium – romanserien som Stieg Larsson lämnade efter sig och som fylldes på med tre uppföljare skrivna av David Lagercrantz. Boken som Ajvide Lindqvist skrev ratades dock och det blev istället Karin Smirnoff som författade den sjunde Millennium-boken, Havsörnens skrik.

I en intervju med norska VG öppnar John Ajvide Lindqvist upp om hela processen och den nya väg hans arbete tog istället.

John Ajvide Lindqvist skrev romanen bakom Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in (2008). Foto: Sandrew Metronome.

John Ajvide Lindqvist snart klar med uppföljaren till sin Millennium-bok: "Detta är min revansch"

I ett öppet och ärligt samtal med norska VG avslöjar John Ajvide Lindqvist att han nästan har skrivit färdigt den andra boken i den bokserie han döpt till Blodstormen. Den första romanen i deckarserien heter Skriften i vattnet, kom ut 2022 och var först till en början tänkt att vara den sjunde boken i Millennium.

Enligt författaren själv fick hans Millennium-utkast feedbacken "kan den ha en annan handling?" och i slutändan blev det istället Karin Smirnoff som tog över efter David Lagercrantz. Ajvide Lindqvist bytte då ut namnen på karaktärerna i sin version, bytte kön på de två huvudpersonerna och korrigerade delar av innehållet för att göra det till en separat och unik roman.

Resultatet blev alltså Skriften i vattnet – som nu är nominerad till årets krim och årets bok i Sverige. Smirnoffs sjunde Millennium-bok har å sin sida fått ett ljummet mottagande.

– Jag kan inte låta bli att känna viss skadeglädje, säger Ajvide Lindqvist till VG. Detta är min revansch.

Blodstormen och Skriften i vattnet har visserligen en lång bit kvar innan den kan mäta sig med Millennium, men från att ha ratats som en uppföljare i mängden till en framgång vars rättigheter i dagsläget har sålts till sju länder får onekligen anses vara en triumf för Ajvide Lindqvist. Han har dessutom inga planer på att avsluta Blodstormen efter den andra boken, utan har redan planer på plats för en tredje och fjärde bok.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL