Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Johannes Nyholms nya film får världspremiär på Sundance

Johannes Nyholms nya film får världspremiär på Sundance

Eric Diedrichs | Nyhet
29 november 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
29 november 2018

I "koko-di Koko-da" terroriseras ett par av en varitéartist.

Koko-di Koko-da.
Stillbild ur Koko-di Koko-da av Johannes Nyholm.

Guldbaggebelönade Johannes Nyholms nya långfilm "Koko-di Koko-da" får sin världspremiär på Sundance filmfestival. Även Henrik Georgssons dokumentärfilm "Mannen som lekte med elden" är med och tävlar på festivalen, som pågår mellan 24 januari och 4 februari 2019.

Det blir andra gången som Johannes Nyholm beger sig till Park City i Utah, där Sundance filmfestival huserat sedan 1981.  Första gången han gästade festivalen var 2012 med kortfilmen Las Palmas (vars trailer nu har över 20 miljoner besök på YouTube). Denna gång tävlar Johannes Nyholms film i World Cinema Dramatic Competition.

– Sundance var min absoluta önskefestival för Koko-di Koko-da. Efter närmare åtta år av grävande i leran och kylan för mig och resten av teamet känns det som en värdig premiär, säger Johannes Nyholm.

Koko-di Koko-da handlar om ett par som åker på tältsemester för att hitta tillbaka till varandra. En varitéartist och hans skumraskfölje dyker upp från skogens mörker och terroriserar paret, lurar dem djupare och djupare ner i en malström av psykologisk terror och förnedrande slapstick.

Johannes Nyholms förra film "Jätten" – som vann Guldbaggen för Bästa film på Guldbaggegalan 2017 och är med på vår lista över bästa filmerna 2016 – visades på Torontos filmfestival och tävlade på San Sebastians filmfestival. Tre av hans kortfilmer: Dockpojken, Las Palmas och Drömmar från skogen tävlade alla tre i Director's Fortnight i Cannes.

Koko-di, Koko-da är producerad av Johannes Nyholm och samproducerad av Maria Møller Christofferson, Beofilm i Danmark. Den har fått stöd av Filminstitutet får sin svenska premiär under 2019 och säljs utomlands av Stray Dogs.

MER LÄSNING:

Filmtips 2021