Joakim Lundell vinnare på Guldbaggegalan – Feed vann publikens pris

Joakim Lundells udda Kristallen-uppmaning till fansen: "Rösta inte på mig!"

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 25 augusti 2023 kl. 06:56 | Publicerad 24 augusti 2023 kl. 20:00

Joakim Lundell vill inte att publiken röstar fram honom som vinnare

Snart är det dags för årets upplaga av "Kristallen", Sveriges främsta prisgala för bedrifter inom tv-produktion. Joakim Lundell har chansen att kamma hem två priser – men oväntat nog är det bara ett av dem han vill ha. På sociala medier uppmuntrar han till och med sina fans att inte rösta på honom.

Måndagen den 28 augusti är det dags för Kristallen 2023 – galan där det bästa från svensk tv-produktion prisas och uppmärksammas. Totalt kommer 23 stycken vinnare att utses under galan, där vinnarna i fyra av kategorierna röstas fram av publiken.

Av de fyra publikpriserna som ska delas ut har Joakim Lundell möjligheten att vinna två – i kategorin för Tittarnas favoritprogram, där han kan vinna för Spökjakt, samt i kategorin för Årets manliga programledare. De allra flesta som nomineras till flertalet priser hoppas sannolikt på så många vinster som bara möjligt, men inte Joakim Lundell.

Joakim Lundells udda Kristallen-uppmaning till fansen: "Rösta inte på mig!"
Blir det ny Kristallen-succé för "Spökjakt"? Foto: discovery+

Joakim Lundell uppmanar sina fans att inte rösta på honom under Kristallen 2023

Under gårdagen (23 augusti) riktade Joakim Lundell kraftig kritik mot medier, kreatörer, finansiärer och beslutsfattare inom film- och tv-branschen för deras oförmåga att omfamna innehåll som publiken faktiskt vill se.

Lundell publicerade flertalet inlägg i sin "story" på Instagram, där han bland annat lyfte fram den tidiga bevakningen av Spökjakt som ett exempel på de ovan listade aktörernas ovilja att anpassa sig efter tittarnas efterfrågan. I samband med den första Kristallen-nomineringen för Spökjakt 2020 förlöjligades programmet från flera håll – men är nu en flerfaldig vinnare av den svenska tv-branschens mest prestigefyllda pris och otvivelaktigt ett av tv-landskapets mest framgångsrika koncept.

På Instagram betonade Joakim Lundell att han hoppades på ännu en vinst för Spökjakt under Kristallen 2023 (vilket skulle innebära vinst för fjärde året i rad), men därefter tog hans tal till sina följare en aningen oväntad vändning.

Medan tv-profilen hoppas på ny succé för Spökjakt, säger han sig inte vilja vinna priset i kategorin för Årets manliga programledare. Istället uppmanade han till självdistans, antydde att han inte var en programledare och lyfte fram sina David HelleniusHasse Aro och Klas Eriksson som mer värdiga vinnare. Joakim Lundell gick till och med så långt att han uttryckligen bad sina följare att inte rösta på honom i kategorin. 

Kristallen 2023 går av stapeln den 28 augusti och sänds på SVT med start klockan 20.00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL