Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Jerry Stiller har gått bort

Jerry Stiller har gått bort

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
11 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
11 maj 2020

Blev 92 år gammal.

Jerry Stiller, främst känd för "Seinfeld" och "Kung av Queens" har gått bort, meddelar hans son Ben Stiller på sociala medier.

Jerry Stiller i "Seinfeld".
Jerry Stiller som Frank Costanza i "Seinfeld". Foto: NBC.

Idag delade Ben Stiller med sig av nyheten att hans far Jerry Stiller har gått bort. Den älskvärda skådespelaren blev 92 år gammal. Med underbara birollsinsatser förgyllde han amerikansk TV, inte minst den enorma komedisuccén "Seinfeld" som rullade mellan åren 1989-1998. 

Jerry Stiller var aktiv skådespelare mellan 1957-2016 och medverkade i filmer såväl som serier. Hans mest framstående roller är de i sitcom-serierna Kung av Queens och Seinfeld. Han arbetade också en del med sin son Ben Stiller i filmer som The Heartbreak Kid och Zoolander.

– Jag är så ledsen över att behöva säga att min far, Jerry Stiller, har gått bort. Han var en fantastisk pappa, farfar och make till Anne i 62 år, skriver Ben Stiller på Twitter

I samma meddelande berättar han att Jerry Stiller dog av naturliga orsaker. 

Jerry Stillers stora inverkan på Seinfeld

Jerry Stiller i "Seinfeld".
Frank Costanza skäller ut George efter noter. Foto: NBC.

Att rollsätta Georges pappa Frank på nytt anses vara ett av de bästa beslutet som tagits för tidernas största komediserie Seinfeld. Inledningsvis testade man olika skådisar att spela Herr Costanza, däribland Päron till farsan-skådisen John Randolph. Men han lyckades inte glänsa i rollen och karaktären behövde fortfarande ett lyft.

När man till slut valde att ersätta Randolph med Jerry Stiller slog det genast rätt på alla cylindrar. Karaktären blev mer uppskruvad och hysterisk, men framförallt älskvärd. Jerry Stiller gav inte skaparna något annat val än att skriva in Frank som en allt större del av serien. Stiller fungerade perfekt tillsammans med sin motspelerska Estelle Harris, som spelade Georges mamma, och förstås Jason Alexander som spelade Franks oduglige son. 

Och visst nådde serien nya höjder när castingen kändes komplett. 

Se Jason Alexander i en intervju med Television Academy berätta om hur det var att arbeta med Jerry Stiller och hans stora inverkan på "Seinfeld": 

Jerry Stillers förmodligen mest minnesvärda avsnitt är The Serenity Now där Frank säljer datorer och jobbar på att sänka sitt blodtryck genom att varje gång han blir stressad skrika "SERENITY NOW!", som Kramer också tar efter när ett par kids börjar vandalisera hans lägenhetsdörr. Vi som sett episoden vet vad som händer när metoden bara visar sig bygga upp ilskan tills den inte längre går att hålla inne...

1997 blev Jerry Stiller Emmy-nominerad för rollen som Frank Costanza. 

NÄSTA ARTIKEL