Hero gradient image

Jean-Pierre och Luc Dardenne tilldelas Honorary Dragon Award

Eric Diedrichs | Nyhet
02 december 2016
Eric Diedrichs | Nyhet
02 december 2016

broderna

De belgiska bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne, som två gånger vunnit Guldpalmen, tilldelas det ärofyllda Honorary Dragon Award vid den 40:e upplagan av Göteborg Film Festival.

Jean-Pierre och Luc Dardenne, födda 1951 och 1954 i Belgien, står bakom några av seklets starkaste filmer, som Barnet, Sonen och Pojken med cykeln. De började göra film ihop i slutet av 70-talet, och fick sitt internationella genombrott i mitten på 90-talet med Ett löfte. Första guldpalmen erhöll de på filmfestivalen i Cannes 1999 för Rosetta. Den andra guldpalmen, som sällade dem till en liten och exklusiv skara, kom sex år senare med Barnet.

– Bröderna Dardenne är de senaste tjugo årens kanske mest inflytelserika filmskapare. Deras unika kombination av osminkad socialrealism, sublim dramatik och obrottslig lojalitet med samhällets utsatta har varit stilbildande för en hel generation av filmskapare och frambringat några av den moderna filmhistoriens allra främsta verk, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

Deras nya film Den okända flickan, med Adèle Haenel i huvudrollen, berättar historien om den unga läkaren Jenny. Hon känner sig skyldig efter att inte ha hjälpt en flicka som kort därpå hittas död. Filmen får svensk premiär på festivalen.

Under festivalen visas dessutom ett retrospektiv som inkluderar några av bröderna Dardennes mest älskade filmer. Publiken får även möjlighet att upptäcka deras tidiga, sällan visade dokumentärer.