Jean-Luc Godard död blev 91 år

Jean-Luc Godard död blev 91 år – Tarantinos förebild

Filmtopp
13 september 2022 kl. 11:09

En banbrytande filmskapare

Den franske regissören Jean-Luc Godard är död, skriver tidningen Libération. Under karriären gjorde han över 100 filmer.

Med titlar som Till sista andetaget (1960), Leva sitt liv (1962), Föraktet (1963) och Tokstollen (1965) var Jean-Luc Godard en av de mest inflytelserika filmregissörerna under franska nya vågen. Men han slutade inte sitt arbete där utan var verksam enda fram till 2018 med totalt 131 regisserade långfilmer och kortfilmer under bältet.

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino i "Pulp Fiction". Foto: Miramax Films.

Stor inspiration för Quentin Tarantino

Hans sätt att hela tiden experimentera med filmmediet och tänja på gränserna har gjort honom till en stor förebild för även dagens filmskapare. En som har uttryckt sin kärlek till Jean-Luc Godard är Quentin Tarantino, vars relation till den franske regissören har förändrats en del under årens gång.

– Jag är inte riktigt något stort Jean-Luc Godard-fan längre. Godard är lite som Frank Frazetta, men gillar honom ett tag och han är som din hjälte för en stund. Jag försöker inte vara respektlös, jag tror bara att jag har vuxit ifrån honom. Godard var så inflytelserik för mig i början som regissör. Han är den som lärde mig det roliga och friheten och glädjen i att bryta regler… och bara jävlas med hela filmmediet. Jag anser att Godard är för film vad Bob Dylan var för musik, sa Tarantino i en intervju.

Till sista andetaget
Jean-Paul Belmondo och Jean Seberg i "Till sista andetaget". Foto: Sandrew Metronome.

Historiens tredje bästa regissör

Godard kom trea när filmkritikerna listade de bästa regissörerna genom tiderna i det brittiska filmmagasinet Sight & Sound 2002, bara slagen av Orson Welles och Alfred Hitchcock.

När det brittiska filmmagasinet Sight & Sond listade de bästa regissörerna genom tiderna tilldelades Jean-Luc Godard en tredjeplats efter Orson Welles och Alfred Hitchcock. Han Oscarsnominerades aldrig för sin regi, men tilldelades ett hederspris 2011. Under åren fick han elva stycken nomineringar på filmestivalen i Cannes, varav två vinster.

Jean-Luc Godards mest berömda film "Till sista andetaget" går i dag att streama på Draken Film och Cineasterna, samt att hyra på Viaplay och SF Anytime.

NÄSTA ARTIKEL