Jason Isaacs om utmaningen att spela Cary Grant: “en desperat och ensam man“

Jason Isaacs om utmaningen att spela Cary Grant: “en desperat och ensam man“

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 18:12 | Publicerad 06 december 2023 kl. 18:12

Birollsmästaren gestaltar en av Hollywoods största huvudrollsinnehavare

Trots att Jason Isaacs har medverkat i över 150 film- och TV-produktioner kanske du inte känner till hans namn, men du har garanterat sett honom. Nu är en av branschens främste birollsskådespelare aktuell med huvudrollen som Cary Grant i BritBox-serien "Archie".

Precis i sluttampen av skådespelarstrejken i Hollywood fick jag möjligheten att intervjua den brittiska birollsmästaren Jason Isaacs och det för den sevärda TV-serien Archie, som skildrar Archibald "Cary Grant" Leachs liv. Eftersom intervjun ägde rum under strejken hade Isaacs ingen möjlighet att diskutera vissa projekt, men jag tycker ändå att det var en lyckad pratstund som slutade med en något märklig inbjudan till mitt kök (bortklippt av min kollega Sofie Landgren som har redigerat filmmaterialet).

För den som är osäker på vem Jason Isaacs är listas här några produktioner vi har sett honom i genom åren: Armageddon (1998), Patrioten (2000), Black Hawk Down (2001) Entourage (2004-2011), A Cure for Wellness (2016), The Death of Stalin (2017), Hotel Mumbai (2018), Sex Education (2019-2023), Mass (2021) och så klart Harry Potter-filmerna i vilka han spelade Malfoys pappa Lucius. Han gjorde också en utmärkt Kapten Krok i Peter Pan från 2003.

Jason Isaacs som Cary Grant
Jason Isaacs som Achibald "Cary Grant" Leach i "Archie". Foto: BritBox

Jason Isaacs briljerar i "Archie"

Det är med andra ord en mångsidig skådespelare vi har att göra med som har hanterat action, drama och komik med ytterst fingertoppskänsla. Det märks också i Archie där han lyckas anamma Cary Grant trovärdigt – kroppsspråket och rösten. Alla som har sett en Cary Grant-film vet vilken utmaning det rör sig om. Dels då det har existerat få människor lättare att göra karikatyr av, dels för att Grant var väldigt atletisk, något som syns i många av hans rolltolkningar.

En av mina favoritdelar i intervjun är när Jason Isaacs berättar om utmaningarna med att Cary Grants riktiga röst – hur han lät när kamerorna inte rullade – och det detektivarbete han var tvungen att ta sig an för att komma över inspelning. Cary, eller Archibald som han egentligen hette, vägrade låta någon spela in honom när han var sig själv.

En annan godbit är när Isaacs väljer ut en film han är väldigt stolt över i sin filmografi. Vilken han väljer får du se själv i klippet nedan.

"Archie" blir tillgänglig på BritBox den 7 december. Det är en traditionell men sevärd serie för alla som är intresserade av lite Hollywoodhistorik.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL