Hero gradient image

James Camerons nästa projekt – Dokumentär om sci-fi-genren

Evelina Block | Nyhet
16 januari 2017
Evelina Block | Nyhet
16 januari 2017

james-cameron-rolex-submariner-0011

James Cameron har fått i uppdrag att göra en dokumentärserie om evolutionen av sci-fi-genren. The Hollywood Reporter rapporterar att det är AMC som har beställt detta projekt som de hoppas ska debutera någon gång under 2018.

Den preliminära titeln är James Cameron’s Story of Science Fiction. I sex avsnitt kommer dokumentären att utforska science fiction genrens ursprung och utveckling. Hur den förvandlades från en liten nischad genre med kultstatus till det blockbuster och pop-kultur fenomen den är idag.

I varje timslångt avsnitt kommer Avatar regissören att introducera en av ”de stora frågorna” som mänskligheten har funderat på genom tiderna. Därifrån kommer han att titta tillbaka på äldre sci-fi för att bättre förstå hur våra favoritfilmer, tv-serier, böcker och tv-spel kom till. Samt spekulera i vart genren – och mänskligheten – är på väg. Cameron och hans kollegor kommer sedan att diskutera meriterna och effekterna av sådana projekt och hur dessa har påverkat varandra.

I pressturnén, där projektet också utannonserades sade regissören detta om projektet:

"When I was a kid, I basically read any book with a spaceship on the cover and I saw 2001: A Space Odyssey many, many times. The movie inspired me to become a filmmaker. I liked the special effects, but I really loved the ideas and the questions behind them: How will the world end? Will technology destroy us? What does it mean to be human?”

“Detta är ämnen som sci-fi genren aldrig har varit rädd för att tackla” tillade regissören. Med den här serien hoppas Cameron att upptäcka och visa kopplingarna mellan olika verk som har hjälpt andra verk att komma till. Samt hur science fiction ibland imiterar, och ibland inspirerar vetenskap.

Vad tror du om blandningen av dokumentär och serie? Och i händerna på en av sci-fi världens främsta regissörer dessutom? Dela gärna med sig av dina förväntningar i kommentarsfältet. 

TIPS: Om du gillar science fiction-filmer borde du spana in vår lista med tips på sci-fi filmer de flesta inte har sett.