Quentin Tarantino ville regissera James Bond-filmen Casino Royale

James Bond böckerna skrivs om – anses ha stötande innehåll

27 februari 2023 kl. 11:02

Nya upplagor får varningstext

Ian Flemings James Bond-böcker ska snart släppas i ny utgåva. Då skrivs flera av dem om eftersom de anses ha stötande beskrivningar av etniciteter. Även annat innehåll ska korrigeras.

Under våren kommer en ny upplaga av bokserien om James Bond att ges ut i samband med ett 70-årsjubileum för Agent 007. Inför detta har experter på stötande innehåll gått igenom samtliga av Ian Flemings böcker och hittat innehåll som anses vara stötande. Således väljer man att skriva om beskrivningar i böcker som Åskbollen och Quantum of Solace, rapporterar New York Post.

Foto: MGM.

N-ordet tas bort och sexscener tonas ner

På alla nyutgivna James Bond-böcker kommer vi att få se en varningstext som lyder: 

– Den här boken skrevs under en tid då attityder som kan uppfattas som stötande av moderna läsare var vanliga. 

Vad gäller innehållet som nu ändras hittar vi sexscener som tonas ner. Något annat som ändras är formuleringarna för hur man beskriver etniciteten på en bartender i boken Åskbollen och en butler i Quantum of Solace. Även ett stötande ord som n-ordet har tagits bort. 

Det som idag uppfattas som norm och stötande gjordes inte förr i tiden. Allt som skrev förr var mer frispråkigt och man hade en större frihet i vad man fick och inte fick skriva. Idag har vi andra normer och helt annan acceptans. 

Vissa formuleringar består

New York Post skriver att nedsättande ord och stycken om asiater fortfarande kommer att finnas kvar, även beskrivningar av homosexualitet som en “envis sjukdom”. 

Förlaget har konstaterat att det blir bäst om man följer Ian Flemings direktiv angående ändringarna. 

– Vi utvärderade texterna i de ursprungliga Bond-böckerna och bestämde att det bästa var att följa Ians direktiv, säger förlaget. 

Förlaget uppmuntra folk om att själva läsa de nya böckerna när det ges ut.

NÄSTA ARTIKEL