Svensksuccé inför Golden Globes 2024 – här är alla nomineringar

Ingen vinst för Alexander Skarsgård på Golden Globe-galan

Axel Diedrichs
08 januari 2024 kl. 09:01

Ludwig Göransson stod för svensksegern

I natt hölls den årliga Golden Globe-galan. Både Alexander Skarsgård och Ludwig Göransson var då nominerade till varsin Golden Globe, men bara en av dem kom att vinna.

Inför nattens Golden Globe-gala var den svenske skådespelarstjärnan Alexander Skarsgård nominerad till priset för Bästa manliga biroll i en dramaserie. Likaså var superkompositören Ludwig Göransson nominerad för bästa originalmusik, då för sitt arbete på Christopher Nolans storfilm Oppenheimer om atombombens skapare Robert J. Oppenheimer, spelad av Cillian Murphy.

Ingen vinst för Alexander Skarsgård på Golden Globes – Göransson vann i sin kategori

Under prisceremonin höll svenskarna tummarna för Alexander Skarsgård och hans karaktär Lukas Mattsson i HBO:s succéserie Succession. Men till mångas stora besvikelse blev det ingen seger. Priset gick istället till en vän och kollega, Matthew Macfayden, som spelar den listige Tom Wambsgans i samma serie. Nomineringen innebär Skarsgårds tredje tunga sådan för samma roll – han har även nominerats till två Emmys för rollen som Mattsson.

Större lycka kom det att bli för Ludwig Göranssons del. Kompositören som fortsätter att gå från klarhet till klarhet plockade hem sin allra första Golden Globe-vinst, och han gjorde det för musiken till ingen mindre film än Oppenheimer. Som vinnare av två Emmys, en Oscar och numera en Golden Globe har Göransson säkrat sitt hattrick i den amerikanska filmindustrins finrum. En unik bedrift.

Här kan du se listan med alla vinnare på Golden Globe-galan 2024

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL