Ingen Guldbagge till Peter Haber – fjärde raka förlusten

Ingen Guldbagge till Peter Haber – fjärde raka förlusten

Eric Diedrichs
15 januari 2024 kl. 21:01
ANNONS
ANNONS

Förlorade till årets favoritfilm

Många trodde att årets Guldbagge skulle bli Peter Habers kväll. Skådespelarens fjärde nominering resulterade inte heller i någon vinst.

Folkkäre Peter Haber Guldbaggenominerades tre år i rad på 90-talet – 1994, 1995, 1996 – men någon vinst blev det inte. När han nu, 28 år senare, nominerades på nytt, var många säkra på att Guldbaggen skulle bli hans.

I år var han nominerad i kategorin Bästa manliga biroll för rollen som "Pappa" i Andreas Öhmans dramakomedi En dag kommer allt det här bli ditt, men ännu en gång fick Haber gå hem lottlös. Istället var det Christopher Wagelin som ropades upp på scenen av prisutdelaren Elin Klinga.

Christopher Wagelin
Christopher Wagelin tar emot priset för Bästa manliga biroll. Foto: SVT

Christopher Wagelin tackade Peter Haber på scen

– Wow, tack. Jag skulle vilja tack, först och främst, de övriga nominerade. Peter Haber, Johan Ulveson och Henrik Norlén. Jag har jobbat med alla er tre och det är en stor är att vara nominerad tillsammans med er, sade Wagelin när han tog emot priset.

Christopher Wagelin belönades för rollen som Fredrik i Axel Peterséns solstinna thriller Syndabocken, som under galan var nominerad i hela 9 kategorier.

Peter Haber behövde dock inte gå helt lottlös från galan. "Beck: Inferno", som markerar den 49:e gången Haber gestaltar Martin beck, belönades med Publikens pris. Haber var en av de som gick upp på scenen och tog emot priset.

Peter Haber Guldbaggen
Kristofer Hivju och Peter Haber håller om varandra på Guldbaggens scen. Foto: SVT

För mer läsning, se vår lista med årets kommande svenska filmer.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL