Inför Golden Globes 2018 - Så tror vi att det går!

Inför Golden Globes 2018 - Så tror vi att det går!

Uppdaterad 03 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 06 januari 2018 kl. 20:01

 

Snart är det dags! På söndag eftermiddag lokal tid, går den 75:e upplagan av Golden Globe-galan av stapeln i Los Angeles.

Golden Globe Awards är ett pris som delas ut varje år till amerikanska biofilmer och tv-program. Den grundades 1944 av Hollywood Foreign Press Association (en organistation bestående av filmjournalister från icke-amerikansk massmedia med Hollywood och amerikansk film som fokusområde, som tillsammans utser vinnarna). Priset är det näst mest prestigefyllda, efter Oscar (film) och Emmy (TV), man kan vinna inom branschen. Prisutdelningen brukar kunna fungera som ett förutspående inför Oscarsgalan längre fram i år.

I år leds galan av Seth Meyers, programledare för Late Night with Seth Meyers. 


Filmtopp tippar resultatet

Trots att vi inte har sett alla filmer eller serier som är nominerade vill vi ändå dela med oss av vilka vi tror och hoppas på kommer plocka hem statyetterna under kvällen.

Se samtliga nomineringar här!

Bästa film – Drama

The Post (Regi: Steven Spielberg. Med: Meryl Streep, Tom Hanks m.fl.)

Foto: 20th Century Fox.

Detta verklighetsbaserade drama har mötts av väldigt god ord från kritiker. Den har ännu inte haft svensk premiär, men med en supertrio som Spielberg, Streep och Hanks känns det som om det inte kan bli annat än succé.

Bästa film – Musikal/Komedi 

Get Out (Regi: Jordan Peele. Med: Daniel Kaluuya, Allison Williams m.fl.)

Foto: Universal Pictures

Återigen har en film som verkligen varken är en komedi eller musikal lyckats bli nominerad inom just denna kategori. Det är intressant eftersom det sades att något sådant inte skulle upprepas efter att Ridley Scotts The Martian (2015) gick igenom precis samma sak. Men denna psykologiska skräckfilm har iallafall fått stor uppmärksamhet under året och rankas av många som en av årets bästa filmer. Vi tror att den kommer vinna en statyett för just detta.

Bästa kvinnliga huvudroll – drama

Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Foto: Fox Searchlight Pictures

År 1997 belönades hon med en Oscar för sin huvudroll i bröderna Coens Fargo (1996). Sedan dess har det inte blivit några stora filmpriser för McDormand (hon vann emellertid en Emmy 2015). Three Billboards Outside Ebbing, Missouri har hyllats av kritikerna, och mycket av berömmet har riktats mot McDormands insats. Vi tror att det kommer ge utdelning i år!

Bästa manliga huvudroll – Drama

Daniel Day Lewis (Phantom Thread)

En man ler - bästa filmer 2018
Foto: Annapurna Pictures

Känd för att välja sina roller med enorm omsorg har Daniel Day-Lewis karriär bestått av stora framgångar, både kritiskt och prismässigt. Genom åren har han belönats med tre Oscars och två Golden Globes. Han har dessutom gått ut med att detta kommer bli hans absolut sista film innan han lägger sin skådespelarkarriär på hyllan för gott. Ett sådant faktum kan mycket väl tas i beaktande vid prisceremonin. Filmen, och hans insats, har båda erhållit goda vitsord, så allt detta tillsammans gissar vi kommer generera en vinst under galan.

Bästa kvinnliga huvudroll – Musikal/Komedi

Margot Robbie (I, Tonya)

Foto: LuckyChap Entertainment

Hittills har det inte blivit några större priser för stjärnan, Margot Robbie, trots ett flertal starka rollprestationer. Men i år tror vi att det kan vara dags. Hennes insats i I, Tonya har fått mycket god kritik och vissa menar att detta är hennes bästa verk hittills. Förhoppningsvis räcker det hela vägen.

Bästa manliga huvudroll – Musikal/Komedi

Daniel Kaluuya (Get Out)

Get Out årets skräckfilm?
Foto: Universal Pictures

Filmen, Get Out, har som nämnt fått lysande kritik, och det beror till stor del av den unga stjärnskottet Daniel Kaluyya. Som relativt okänd kandidat är han definitivt en av årets största snackisar och hans insats här är utan tvekan hans genombrottsroll. Vi både hoppas och tycker att denna fantastiska prestation förtjänar en statyett.

Bästa kvinnliga biroll – oavsett genre

Laurie Metcalf  (Lady Bird)

Foto: Scott Rudin Productions

Främst känd från Tv-industrin gör Laurie Metcalf här en väldigt stark insats i Greta Gerwigs drama. Metcalf har Golden Globe-nominerats två gånger tidigare, och i år tror vi det kan vara dags för henne att ta hem priset. 

Bästa manliga biroll – oavsett genre

Willem Dafoe (The Florida Project)

Foto: June Pictures

I Sean Bakers drama om den sexåriga flickan, Moonee, spelar Willem Dafoe motellägaren Bobby. Dafoe har trots en imponerande meritlista inte erhållit några större priser, men vi tror att det här kan vara året då han åtminstone går hem lycklig efter den här galan.

Bästa regi – film

Christopher Nolan (Dunkirk)

Foto: Warner Bros.

Trots en lång imponerande lista av mästerverk har det aldrig blivit något mer än nomineringar för Nolan på någon av de större galorna. I år tror vi dock att det är dags. Dunkirk har mötts av mycket god kritik och Nolans regi har hyllats till skyarna. Är det inte dags att denna mästare får det erkännande han förtjänar?

Bästa manus – film

Greta Gerwig (Lady Bird)

Den relativt okände Greta Gerwig, kanske mer känd framför kameran än bakom den, verkar här ha fått in en riktig fullträff med sin Lady Bird. Hon står för både regin och manusskrivandet och vi gissar på att det kommer räcka till åtminstone en statyett under kvällens gala.

Bästa animerade film

Coco (Regi:  Lee Unkrich, Adrian Molina. Med: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal m.fl.)

Stillbild från Coco
Foto: Walt Disney Pictures

Disney Pixar är tillbaka med ett nytt mästerverk vad det verkar. Kritikerna har lovordat Coco ordentligt och filmen har redan hamnat på #32 på IMDb:s topplista.

Bästa utländska film

The Square (Sverige/Tyskland/Frankrike. Regi: Ruben Östlund. Med: Claes Bang, Elisabeth Moss m.fl.)

Foto: Film i Väst

Självklart tror och hoppas vi på att Ruben Östlunds framgångssaga håller i sig. Med bl a Guldpalmen i Cannes och sex vinster av sex nomineringar på European Film Awards verkar utsikterna mer än lovande inför Golden Globe-galan.

Bäst originalmusik – film

Alexander Desplat (The Shape of Water)

Oscarsbelönade Alexander Desplat har upprepade gånger nominerats för sin filmmusik under de senaste tio åren. Senaste han vann en Golden Globe var 2007 för The Painted Veil, och i år gissar vi att det alltså är dags igen.

Bästa originallåt – film

Remember Me (Coco. Av: Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez )

Pixars nya film Coco - bästa filmer 2018
Foto: Walt Disney Pictures

Det kanske inte jättemånga som har koll på duon Kristen Anderson-Lopez och Robert Lopez, men de har definitivt hört deras verk. För fyra år sen vann de en Oscar tillsammans för deras låt Let it Go från succéfilmen Frost. Nu är duon tillbaka och vi tror att även den här gången kommer deras samarbete generera priser.

Lyssna på låten här!

Bästa TV-serie – Drama

The Handmaid’s Tale

Foto: MGM Television

Den första säsongen av The Handmaid's Tale möttes direkt av goda omdömen och gick hem hos såväl publik som hos kritiker. För tillfället ligger serien på #141 på IMDb:s topplista och på Emmygalan 2017 belönades serien med hela åtta utmärkelser, bl a för Bästa dramaserie.

Bästa TV-serie – musikal/komedi

The Marvelous Mrs. Maisel

Foto: Amazon Studios

Att efter bara en säsong lyckats med att hamna på #55 på IMDb:s topplista talar för vilken succé den här serien har gjort. Vi tror det räcker hela vägen.

Bästa miniserie/tv-film 

Big Little Lies

Foto: Blossom Films

Rankad som #134 på IMDb:s lista och en av de största vinnarna vid 2017 års Emmygala. Då blev det hela åtta vinster för bl a Bästa miniserie, bästa ensemble, samt en hel del skådespelarinsatser. Vi tror att det kommer se liknande ut vid Golden Globe-galan.

Bästa kvinnliga huvudroll – miniserie/tv-film

Nicole Kidman (Big Little Lies)

Foto: Blossom Films

Nicole Kidman var en av de som stack ut absolut starkast i Big Little Lies. I rollen som Celeste, frun till en hustrumisshandlare, berörde hon publiken ända in på djupet. Hennes prestation gav henne en Emmy och gissningsvis upprepar det sig på söndag.

Bästa manliga huvudroll – miniserie/tv-film

Robert De Niro (The Wizard of Lies)

Foto: Home Box Office

I denna verklighetsbaserade HBO-producerade Tv-film spelar Robert De Niro skurken, Bernie Madoff, som lurade oskyldiga människor på över 65 miljoner dollar. Filmen nominerades till fyra Emmys, men utan vinst. Vi tror dock att De Niro kan komma att plocka hem statyetten den här gången.

Bästa kvinnliga huvudroll (TV) – Drama 

Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale)

Elisabeth Moss i huvudrollen i The Handmaid's Tale.
Foto: MGM Television

Även Elisabeth Moss belönades under höstens Emmy-gala, och nominerats sex gånger tidigare för olika roller. Att hon är på väg uppåt i karriären råder det inga tvivel om, och vi tror att en Golden Globe blir nästa steg uppåt för henne.

Bästa manliga huvudroll (TV) – Drama 

Sterling K Brown (This Is Us)

Foto: 20th Century Fox Television

8 emmy Inför Emmygalan i höstas var This Is Us nominerad till hela tio kategorier, men bara två ledde till vinst. Den ena var för Sterling K Browns huvudroll som Randall Pearson. Hans insats i denna populära dramaserie har mött många hyllningar, och för många är han favorit inför galan.

Bästa kvinnliga huvudroll (TV) – Musikal/komedi

Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)

Foto: Amazon Studios

En stor anledning bakom denna komediseries stora framgångar anses bero på Rachel Brosnahans fenomenala insats som Miriam 'Midge' Maisel, hemmafrun som bestämmer sig för att lyckas som stand-up-komiker.

Bästa manliga huvudroll (TV) – Musikal/Komedi

Aziz Ansari (Master of None)

Foto: Netflix

Som skapare bakom. och skådespelare i, har Aziz Ansari hittills bara belönats för sitt manusskrivande till serien. Vi tror emellertid att han nu har god chans att även belönas för sitt skådespeleri.

Bästa kvinnliga biroll – miniserie/tv-film 

Laura Dern (Big Little Lies)

Foto: Blossom Films

Även Laura Dern har fått mycket ljus riktat mot sig för sin insats i Big Little Lies. I ett samhälle där det mesta handlar om prestige, pengar och tillgångar axlar hon rollen som den pretentiösa hemmafrun Renata Klein mästerligt. Hon har redan belönats med en Emmy, och förhoppningsvis slutar det inte där.

Bästa manliga biroll – miniserie/tv-film 

Alexander Skarsgård (Big Little Lies)

Jag tror få har missat den annars så charmiga Alexander Skarsgård i rollen som hustrumisshandlaren, Perry Wright. Han mantlar rollen otroligt väl och agerar fantastiskt bra tillsammans med Nicole Kidman, som spelar hans fru. Skarsgård belönades med en välförtjänt Emmy i höstas och vi på Filmtopp hoppas verkligen på ytterligare en statyett.


Där har ni vår gissningar inför kvällen. Håller ni med oss, eller har ni andra favoriter? Kommentera!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL