Recension: Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

Indiana Jones Harrison Ford säger sitt – det är okej att slå nazister

Emil Oscar Rasmussen
28 juni 2023 kl. 20:00

Harrison Ford ger sin syn på den udda debatten: "Skulle knuffa dem ur vägen"

En udda debatt har pågått de senaste åren – är det okej att slå en nazist eller inte? Inför premiären av den senaste Indiana Jones-filmen har Harrison Ford delat med sig av sitt perspektiv, och han verkar mena att det är mer än okej.

De senaste årens högervindar har undgått få, och när nazism plötsligt började bli en del av vardagen igen banade det väg för en oväntad debatt. Richard Spencer, en ledare inom den amerikanska nynazismen blev i början av 2017 slagen i ansiktet under en intervju. Det ledde aktade New York Times till att trycka rubriken "Är det okej att slå en nazist?"

Den udda frågeställning fick sedan ett liv i sig själv när den hittade ut på internet och förvandlades till ett fenomen. Grupper och hashtagkampanjer uppenbarade sig på sociala medier där det delades klipp och bilder på nynazister som fick smaka på knogar. Även en rad mer humoristiska memes på ämnet spreds och av dessa var en stor mängd centrerade kring Indiana Jones.

Indiana Jones Harrison Ford säger sitt: Det är okej att slå nazister
Foto: Walt Disney Studios.

Harrison Fords älskade karaktär intar nu biografer för sista gången i samband med premiären för Indian Jones and the Dial of Destiny – där han, givetvis, ställs mot nazismens onda krafter ännu en gång. Över franchisens livscykel har en hel del nazister fått smaka på Indiana Jones knutna nävar, vilket gjorde att karaktären målades upp som någon form av moralisk kompass för hur dagens nazister bör hanteras.

Men vad tycker egentligen Harrison Ford, Indiana Jones själv, om saken? Nu har vi svaret.

Harrison Ford om hur Indiana Jones skulle hantera nynazister – okej att slå dem

"Vad skulle Indiana Jones göra?" Den frågan ställde sig The Conversation 2017 i samband med att "är det okej att slå en nazist"-debatten rullade igång. Svaret är givetvis helt hypotetiskt, men nu kan vi alla sluta undra – Harrison Ford har nämligen gett sin syn på saken.

Häromveckan intervjuades Harrison Ford av Yahoo Entertainments Kevin Polowy, som hade kyla nog att fråga Indiana Jones själv hur han ställde sig till frågan om huruvida man får slå en nazist i dag eller inte.

Polowy frågar om Indiana Jones skulle stötta personerna som lappar till dagens nazister – och Harrison Ford ger svar på tal:

– Han skulle knuffa undan dem för att hinna slå det första slaget. Precis som han borde.

Ford verkar med andra ord övertygad om var Indiana Jones skulle ställa sig i frågan, och tillägget som han avslutar svaret med antyder att han själv står på precis samma sida.

"Indiana Jones and the Dial of Destiny" finns nu att se på bio. I filmen får vi se Harrison Fords Indiana Jones bland annat ta sig an en nazist spelad av Mads Mikkelsen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL