Ian McKellen gör film om transperson: ”Budskapet är att vara dig själv”

Ian McKellen gör film om transperson: ”Budskapet är att vara dig själv”

Axel Diedrichs
30 juni 2024 kl. 17:22

Filmstjärnan vill få fram sitt budskap om HBTQ

Den 85-årige Sagan om Ringen-stjärnan Ian McKellen fortsätter att göra film. Nu står det klart att han kommer låna ut rösten till filmen "Dragfox".

I slutet av 1980-talet gick den folkkäre skådespelaren Ian McKellen, 85, ut med att han är homosexuell, och genom åren har han varit en stark förespråkare för att alla ska få vara precis som de är, oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Nu parar McKellen ihop sig med RuPaul's Drag Race-stjärnan Divina de Campo för att göra en animerad kortfilm om en transpojke, rapporterar The Hollywood Reporter. Den heter Dragfox och följer unge Sam som kämpar med sin identitet. Mitt i kampen träffar hen en karismatisk räv som drar med honom på en osannolik resa med musikaliska inslag. På vägen hittar de oväntad gemensam mark samtidigt som de lär sig att uppskatta det vackra i sina olikheter. 

Ian McKellen gör film om transperson: ”Budskapet är att vara dig själv”
Dragfox.

Ian McKellen ser filmen som bästa möjliga sätt att få fram budskap

Så här säger Ian McKellen om att få göra en av rösterna i Dragfox, som kommer ut någon gång i år: 

– När jag var barn och växte upp i South Lancashire precis efter kriget, fanns det många saker som tog upp vår tid. Ingen hann egentligen fundera på hur det var att vara en liten homosexuell pojke som växte upp vid en tid då det ordet egentligen inte hade uppfunnits. 

– Vi var queers och blev betraktade ur andras synvinkel, och det som är viktigt med att växa upp – som den här filmen säger – är att vara sig själv. Inte på ett själviskt sätt utan på ett livsbejakande sätt. Det saknades totalt för mig, precis som jag antar att det gör för transpersoner idag.

McKellen menar att det bästa sättet för att få genom ett budskap inte är att "hålla ett tal eller skriva en bok", utan att få folk att le.

– Led dem in och övertyga dem om att det inte är något skrämmande på gång. Det är precis vad den här filmen gör.

Musiken till "Dragfox" görs av jazzorkestern The London Gay Big Band som uteslutande består av HBTQ-medlemmar.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL