Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hyllade norska dokumentären om Janne Schaffer visas på SVT

Hyllade norska dokumentären om Janne Schaffer visas på SVT

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 januari 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 januari 2020

”Jag mötte Janne Schaffer”

Janne Schaffer – som i år firar 50 år som yrkesmusiker – har varit en stor idol i fyrtio år för norske filmaren Jarle Eskedal. Men ska Jarle verkligen våga närma sig sin ungdoms hjälte? Jarle har massor av frågor och särskilt om Schaffers fjärde studioplatta Earmeal från 1978. Så en dag blir mötet av med en gitarrist som alltid är öppen för bra människor som gör bra musik men som inte gärna kompromissar med sin magkänsla. En story om fantastiska musikaliska ögonblick då allt liksom föll på plats. Och om hur allt hängde ihop – med ABBA, Montreux Summit och gruppen Toto.

”Janne är en ikon inom svensk musikhistoria och hans gedigna musikalitet har med rätta nått långt utanför landets gränser!”
– Ronny Svensson, film- & musikkritiker, understundom musiker –

Schaffer berättar öppet om tillkomsten av albumet – från att han tackade nej till världsturné med ABBA till studioinspelning i Hollywood med bröderna Porcaro som samtidigt bildade Toto.

– ”Earmeal” spelades in i Hollywood 1977 och på skivan medverkar gräddan av studiomusiker på den tiden, bland annat bröderna Jeff, Mike och Steve Porcaro och deras far Joe. Filmen handlar mycket om hur jag kom att hamna där med de musikerna. Det är lite extra kul att just den plattan ”kultförklarats” i en del kretsar, mycket beroende på att den blivit samplad av flera rap- och hip hop-artister som KRS-One och The Lady of Rage, berättar Janne Schaffer.

I filmen visas också för första gången exklusivt arkivmaterial från Jannes solodebut på den internationella scenen under jazzfestivalen i Montreux 1977 där han spelade med legendarer som bland andra Stan Getz, Billy Cobham, Dexter Gordon, Bob James, Maynard Ferguson, Steve Kahn och Eric Gale. Filmen gör ett djupdyk i musikhistorien genom Jannes skildringar och möten mellan människor där det slår musikaliska gnistor. Björn Ulvaeus från ABBA och Steve Porcaro från Toto delar också med sig av sina Schaffer-upplevelser.

Stort miljöengagemang

Som Zebran i Electric Banana Band är Janne älskad av både barn och vuxna med barnasinnet i behåll. Han har skrivit musiken till alla bandets låtar tillsammans med Lasse Åberg som står för texterna. Till höstens Sverigeturné av familjemusikalen ”Trazan & Banarne – Banankontakt”, en musikal om vikten att vi tar hand om vårt klimat, vår miljö och våra barn, där alla Electric Banana Bands hits finns med har de båda även skrivit ny musik. Både Janne och Lasse har alltid haft ett stort miljöengagemang vilket på ett lekfullt sätt kommuniceras i låtarna.

Jannes miljöengagemang går tillbaka ända till mitten av 60-talet när han skrev sin studentuppsats om Rachel Carsons miljöbok ”Tyst vår” och han är bland annat engagerad i Artister för miljön och är ambassadör för Ekologiska bönder i Sverige:

När Janne inte spelar med Electric Banana Band är han ständigt på turné med ”Janne Schaffer Music Story”, en musikalisk föreställning med Janne och band där de spelar en kavalkad av både egna låtar och låtar av artister han jobbat med, och Janne berättar om sina möten med bland andra Bob Marley, Ted Gärdestad, ABBA och sin mångårige samarbetspartner Björn J:son Lindh.

SVT2, lördag – 18 januari
19:00 – Samtal med Janne Schaffer i Kulturstudion
19:05-19:40 – ”Jag mötte Janne Schaffer”

Kommer att kunna ses i SVT Play till och med 16 juli 2020.