Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hyllade afrikanske filmskaparen Idrissa Ouedraogo är död

Hyllade afrikanske filmskaparen Idrissa Ouedraogo är död

David Lindahl | Nyhet
19 februari 2018
David Lindahl | Nyhet
19 februari 2018

Regissören Idrissa Ouedraogo från afrikanska Burkina Faso har avlidit.

Den hyllade afrikanske regissören Idrissa Ouedraogo från Burkina Faso avled i går 64 år gammal. Hans karriär spann över fyra decennier och hans filmer har bland annat vunnit pris på filmfestivalen i Cannes.

Född 1954 i dåvarande Upper Volta och numera Burkina Faso, där han som ung bland annat studerade konst. Efter att ha flyttat till Kiev i dåvarande Sovjetunionen för att studera vidare, hamnade han så småningom i Paris och tog examen från en av Frankrikes främsta filmskolor. I Paris startade han sitt eget filmbolag och producerade under de kommande åren en rad olika kortfilmer.

1986 släppte han sin första långfilm Yam Daabo som utspelade sig i hans hemland Burkina Faso och handlade om fattigdomen i en by. Berättelser om afrikanska livet i småstäder och byar skulle vara återkommande i Idrissa Ouedraogos filmer.

1990 släppte han sin kanske kändaste film Tilaï som bland annat nominerades till Silverbjörnen på Filmfestivalen i Berlin och kammade hem juryns pris på filmfestivalen i Cannes. Tilaï  utspelar sig innan delar av den afrikanska koloniseringen och handlar om en man som heter Saga. Han återvänder hem till sin by och finner sin älskade vara bortgift med hans far. Deras kärlek är än stor och tillsammans inleder de en hemlig affär.

Idrissa Ouedraogo fortsatte att producera filmer åren efter och var 1993 nominerad för Silverbjörnen igen, den här gången med filmen Samba Traoré. På senare år har hans status som filmskapare höjts och han har trots motgångar och emellanåt svårigheter att få finansiering till sina filmer, kunnat fortsätta en rik karriär ända fram till 2010.

Enligt Variety hade han planerat en eventuell åtkomst till filmskapandet men de planerna blir tyvärr inte förverkligade då Idrissa Ouedraogo avled i går, 64 år gammal.

Har du sett någon film av Idrissa Ouedraogo?