Karl-Bertil Jonssons julafton

Huvudrollerna klara för nya Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Filmtopp
14 oktober 2020 kl. 11:10
ANNONS
ANNONS

"Vill du ha ett fikon?!"

Nästa vecka börjar inspelningen i Västra Götalandsregionen av Hannes Holms stora familjefilm baserad på Sveriges folkkäraste julsaga, "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton". Casten är en stjärnspäckad trupp och i de ledande rollerna ser vi bland andra Simon Larsson som Karl-Bertil Jonsson, Jonas Karlsson som Tyko, Jennie Silfverhjelm som Marianne och Sonja Holm som Vera.

– Det ska bli ett sant nöje att få arbeta med så begåvade skådespelare som Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson, Vanna Rosenberg, Peter Dalle och övriga barn och vuxna som är med i den spännande filmatiseringen av Tage Danielssons numera odödliga historia. Jag vill särskilt nämna Simon Larsson som Karl-Bertil! Mitt arbete kommer huvudsakligen bestå i att luta mig tillbaka i registolen och njuta, säger Hannes Holm, regissör.

Nu presenteras hela ensemblen av stjärnor som skådespelar i den nya filmatiseringen av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Familjen Jonsson kommer att spelas av Jonas Karlsson i rollen som Tyko, vi får se Simon Larsson som Karl-Bertil Jonsson och Jennie Silfverhjelm som Marianne. Vidare ser vi flertalet kända namn i de övriga rollerna som: Vanna Rosenberg, Filip Berg, Ingela Olsson, Claes Månsson, Gunilla Röör, Adam Pålsson, Peter Dalle, Josefin Neldén, Carla Sehn, Dag Malmberg, Lotta Ramel, Josephine Bauer, Jesper Malm, Ruben Lopez och Sigrid Johnson.

Delar av ensemblen i "Karl-Bertil Jonssons julafton"
Regissör Hannes Holm med skådespelarna Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson och Simon Larsson. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén.

Filmen kommer att vara en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse, som genom den tecknade kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton från 1975 i regi av Per Åhlin och manus av Tage Danielsson, blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor och har visats i SVT på julafton sedan dess.

LÄS OCKSÅ: Exklusiv intervju med Per Åhlin!

– I julas pratade vi i familjen om att jag såg ut precis som Karl-Bertil. Tänk, sade vi, om de skulle sätta upp Karl-Bertil Jonsson någonstans. När vi sedan såg att det skulle bli en film och att de behövde skådespelare gick jag igång stenhårt och sökte direkt. Och nu är jag Karl-Bertil! Det ska bli helt otroligt kul! kommenterar Simon Larsson.

Berättelsen handlar om 14-åriga Karl-Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Johnssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far. Men Karl-Bertils hjälte är Robin Hood. I filmen kommer detta att tas ett steg längre än i TV-versionen. Den fattiga flickan Vera, hennes syster på barnhemmet och den hänsynslösa barnhemsföreståndaren korsar alla Karl-Bertils väg. Och ingen är sig lik när historien når sitt slut. Inte ens Tyko.

Regissör är Hannes Holm, med tidigare publikframgångar som Ted – För kärlekens skull (2018), den Oscarsnominerade filmen En man som heter Ove (2015), den förra trilogin om Sune samt kritikerhyllade filmer såsom Himlen är oskyldigt blå (2010), Klassfesten (2002) och Adam & Eva (1997). Henrik Widman och Anna Odenhall är producenter för SF Studios och filmen samproduceras med SVT och Film i Väst.

Filmen spelas in i Göteborg under hösten 2020 och får biopremiär i november 2021.

För fler nyheter ---> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL