Hur Robin Williams hjälte Spielberg att ta sig genom ”Schindler's List”

Hur Robin Williams hjälpte Spielberg att ta sig genom ”Schindler's List”

Filmtopp
Uppdaterad kl. 07:29 | Publicerad 24 september 2023 kl. 07:00

Fanns där när regissören behövde honom som mest

När "Schindler's List" fyllde 25 år berättade storregissören Steven Spielberg om hur Robin Williams brukade lyfta upp honom genom att ringa honom och dra skämt över luren.

Krigsdramat Schindler's List anser inte bara vara en av Steven Spielbergs allra bästa filmer, utan också en av de bästa filmerna som gjorts någonsin. Men att göra den var allt annat än lätt. Samtidigt som man skildrade en ruskigt tung berättelse var det en stor och krävande produktion som gjorde att Spielberg pushade sig till en gräns som nästan knäckte honom för att få ihop det hela.

Att då ha Robin Williams som vän skulle visa sig vara en bra sak menar Spielberg som berättar om hur skådespelaren gång på gång lyfte upp honom när det var som tyngst.

Hur Robin Williams hjälte Spielberg att ta sig genom ”Schindler's List”
Robin Williams i "Hook". Foto: TriStar Pictures.

Hur Robin Williams hjälte Spielberg att ta sig genom ”Schindler's List”

Det var när Schindler's List fyllde 25 år som Steven Spielberg berättade på Tribeca Film Festival 2018 om sina samtal med Robin Williams över telefon under skapandet av filmen. 

– Robin visste vad jag gick igenom, och en gång i veckan ringde han mig för att göra femton minuter standup över telefon. Jag skrattade alltid hysteriskt, eftersom jag hade så mycket att släppa och få ur mig, sade Spielberg och fortsatte:

– Han la alltid på luren vid det högsta och bästa skrattet du gav honom. Han sa aldrig adjö, utan la bara på när han garvade som mest. 

Att Williams var en viktig vän för Spielberg är det inget snack om. Att han dessutom gjorde att regissören kunde ta sitt mästerverk i mål får vi filmälskare vara tacksamma över. Just nu rankar filmen #6 på IMDb:s topp 250-lista och kan även stoltsera med sina sju vunna Oscars, bland annat för just bästa regi.

Williams och Spielberg lärde känna varandra strax innan Schindler's List när de gjorde den omtyckta äventyrsfilmen Hook som kom ut 1991. Därefter var de två goda vänner tills Williams bortgång 2014. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL