Hunger Games-filmerna ordning – Filmtopp listar

Hunger Games-filmerna ordning – Filmtopp listar

Uppdaterad 21 mars 2024 kl. 11:03 | Publicerad 11 mars 2024 kl. 18:03

Din guide till Hunger Games-filmerna

Är du sugen på att se om "Hunger Games"-filmerna igen, eller kanske är du intresserad av att se dem för första gången? Här förklarar Filmtopp i vilken ordning du bör se dem!

I början av 2010-talet tog Hunger Games-filmen världen med storm genom sin saga om hopp, förtvivlan, motstånd och överlevnad. Efter det kom tre uppföljare som släpptes de efterföljande tre åren, alla baserade på böckerna av Suzanne Collins. I dessa filmer får vi följa Katniss (Jennifer Lawrence), en ung tjej från den postapokalyptiska staden Panem, när hon gör uppror mot en totalitär regim genom att delta i det brutala "Hungerspelet" där endast en kan överleva.

Undantaget är det senaste tillskottet i franchisen, The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes (2023). Här kretsar handlingen istället kring den unga och ambitiösa Coriolanus Snow (Tom Blyth), som flera årtionden senare kommer att bli känd som Panems president. Denna film ger oss alltså backstoryn till hur Panems tyranniska ledare blev som han blev.

Katniss spänner en pilbåge.
Jennifer Lawrence som Katniss i "The Hunger Games". Foto: Lionsgate

Filmerna har blivit väldigt omtyckta världen över och har gett upphov till en rad andra postapokalyptiska ungdomsfilmer, såsom Divergent och The Maze Runner. I genomsnitt får Hunger Games-seriens fem filmer nära 7 av 10 i betyg på IMDb, där film nummer två, The Hunger Games: Catching Fire (2013), är den mest omtyckta med 7,5 av 10 i betyg.

I vilken ordning ska man se The Hunger Games?

För den som vill se Hunger Games-filmerna i ordning är det inte speciellt krångligt, eftersom filmerna utspelar sig i ordningen dem kom ut, med ett undantag. Den senaste uppföljaren, The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes (2023), är en prolog som utspelar sig 64 år innan den första filmen. Så för att se filmerna i kronologisk ordning börjar du med The Ballad of Songbirds & Snakes, för att sedan fortsätta till originalet The Hunger Games, följt av Catching Fire, Mockingjay – Part 1 och till sist Mockingjay – Part 2

Alla Hunger Games-filmer i utgivningsordning:

Hunger Games-filmerna i kronologisk ordning ser med andra ord ut som följande:

  1. The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes (2023)
  2. The Hunger Games (2012)
  3. The Hunger Games: Catching Fire (2013)
  4. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014)
  5. The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (2015)

Om du är sugen på mer Hunger Games kan du läsa Filmtopps recension om "The Ballad of Songbirds & Snakes" här, eller varför inte se trailern om du inte redan gjort det.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL