Höstens trend i Teatersverige – filmuppsättningar till max!

Höstens trend i Teatersverige – filmuppsättningar till max!

Eric Diedrichs
Uppdaterad 17 september 2023 kl. 09:09 | Publicerad 16 september 2023 kl. 18:09

Nu kan du uppleva filmens värld på teaterscenen

En märkbar trend dominerar på de svenska teatrarna i höst – filmens värld. Från adaptioner av älskade klassiker till att testa sig på något så vågat som att hämta skräckelement från gamla rysare och smälla upp dem på en teaterscen.

Den amerikanska filmregissören Robert Altman (McCabe & Mrs. Miller, Short Cuts) sa en gång att han tyckte att filmmediet aldrig riktigt lyckats frigöra sig från teatervärlden, men år 2023 ser det faktiskt ut att vara tvärtom. I höst domineras nämligen Sveriges teaterscener av sitt betydligt yngre syskon till konstform.

Höstens trend i Teatersverige – filmuppsättningar till max!

Nedan följer fyra teaterpjäser som utmärker sig med sin tydliga filmkoppling. Det är möjligt att trenden är ännu starkare än så och att det faktiskt finns fler "teaterfilmer" som sätts upp i år, i så fall får du gärna tipsa oss om dessa.

Änglagård
Foto: Pressbild

Änglagård

Colin Nutleys sommarklassiker behöver väl ingen närmare presentation? Nu spelas en musikalversion med självaste Tommy Körberg och Helen Sjöholm i två av rollerna på Oscarsteatern i Stockholm. Därtill ser vi (och hör) Gustav Levin, Tuva B. Larsen och Per Svensson. De som är ansvariga för adaptionen är Edward af Sillén, Fredrik Kempe och Daniel Réhn.

Moulin Rouge
Foto: Pressbild

Moulin Rouge

Berättelser om det berömda nöjesetablissemang Moulin Rouge har existerat i filmens värld sedan slutet av 1800-talet, men är som mest känt från John Hustons klassiker från 1952, samt Baz Luhrmanns färgexplosion från 2001. Nu är det dags för den "Röda kvarnen" att göra entré på Chinateatern i Stockholm där kärlekshistorien om den aspirerande författaren, tillika romantikern, Christian och den bedårande Satine ska skildras.

I ensemblen ser vi bland andra Marsha Songcome, Andreas Wijk, Morgan Alling, Fred Johanson och Anton Ewald.

Waitress
Foto: Magnus Gårder / Östgötateatern

Waitress

Baseras på Adrienne Shellys film med samma namn från 2007 kommer här en feelgoodmusikal som hyllar kraften i vänskap, drömmar och en riktig vällagad paj. En charmig och berörande romantisk komedi och en påminnelse om att lyckan kan finnas på de mest oväntade platser.

I centrum står den gravida servitrisen Jenna, som är fast i en liten stad och ett kärlekslöst äktenskap med en våldsam man. Hon flyr verkligheten genom att baka spektakulära pajer; unika skapelser döpta efter de ovanliga smakkombinationerna och händelser som inspirerat till dem. När en pajtävling utlyses i en närliggande stad ser hon sin chans att fly hemmet och förverkliga en sedan länge bortglömd dröm. Med bl.a. Mercedesz Csampai, Jesper Barkselius, Klara Enervik och Sofia Jung.

A Ghost Story
Foto: Nikola Stankovic / Pressbild

2:22 – A ghost story

Till skillnad från tidigare titlar är denna historia skriven för teater, men inspirationen från skräckfilmens värld är milt sagt påtaglig. Jenny tror att deras nya hus är hemsökt, men maken Sam vill inte alls höra på det örat. De diskuterar saken med sina första middagsgäster, gamla vännen Laura och hennes nya partner Benny. Kan de döda verkligen gå igen? Vem vet, men kusligheter kommer att ske.

Pjäsens författare, Danny Robins, har under flera år intervjuat människor som är övertygade om att de sett spöken. I rollerna ser vi Johannes Kuhnke, Johanna Nordström, Adam Pålsson och Rakel Wärmländer. Helena Bergström regisserar.

Om filmteater-trenden fortsätter att dominera även under våren, återstår att se.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL