Ruben Östlund ger sitt stöd till strejken i Hollywood: "Ja, kör!"

Hollywoodstrejken: mänsklighet vinner över AI – för tillfället

Veronika L.C. Gustafson
Uppdaterad 20 oktober 2023 kl. 12:02 | Publicerad 29 september 2023 kl. 18:00

En stor seger för Hollywoods manusförfattare

Hollywoods manusförfattares 148 dagar långa strejk avslutades i onsdags med ett preliminärt avtal mellan Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), ett avtal som ger manusförfattarna 1-0 i matchen mot AI. Hollywoods manusförfattare återupptar omedelbart sitt arbete. Nya förhandlingar mellan SAG-AFTRA och AMPTP väntas på måndag.

Författarstrejken i Hollywood avslutades i onsdags när WGA:s styrelse enhälligt röstade för att häva strejkordern efter att en preliminär uppgörelse med AMPTP nåtts, varvid manusförfattarna i Hollywood genast återgick till sitt arbete, innan avtalet godkänts av WGA:s medlemmar. På måndag, samma dag som WGA:s medlemmar ska rösta för att godkänna det preliminära avtalet mellan WGA och AMPTP,  återupptas förhandlingar mellan det amerikanska skådespelarfacket SAG-AFTRA och AMPTP.

I maj gick Hollywoods manusförfattare ut i strejk i protest mot försämrade arbetsvillkor i samband med digitalisering och att produktionsbolag kan använda AI för att ersätta manusförfattares arbete. I juli blev strejken en historisk dubbelstrejk när SAG-AFTRA anslöt och Hollywoods skådespelarskår satte sig på tvären jämte manusförfattarna.

Så hotar AI filmarbetarna

De senaste framstegen inom artificiell intelligens (AI) möjliggör skapandet av innehåll i en viss författares stil utan dennes involvering. Även skådespelaryrket hotas då AI-genererade skådespelare nu är möjligt. En Barbie 2 kan således skapas med ett manus som verkar ha skrivits av Greta Gerwig med Margot Robbie i huvudrollen, utan att Greta Gerwig och Margot Robbie involveras, samtycker eller överhuvudtaget får någon ersättning – ett existentiellt hot för manusförfattare och skådespelare.

Hollywoods manusförfattare och skådespelare motsätter sig detta och passar på att motsätta sig en rad andra missförhållanden i farten. Utvecklingen inom AI blev startskott till strejken men Hollywoods manusförfattare har länge uttryckt starkt missnöje och krävt förbättrade löner, pensioner och arbetsvillkor.

En stor seger för Hollywoods manusförfattare

Den preliminära uppgörelsen mellan WGA och AMPTP är en klar seger för manusförfattarna. AMPTP förbinder sig till att inte använda AI för att ersätta manusförfattares arbetsinsatser – produktionsbolag ska inte generera eller skriva om litterärt material med hjälp av AI och AI-material ska inte räknas som källmaterial.

Däremot får manusförfattare använda AI för att generera material, givet arbetsgivarens samtycke. Utöver segrar över AI har WGA genomdrivit krav på större manusförfattargrupper och streamingtransparens – Netflix, HBO och övriga streamingjättar måste öppet redovisa tittarsiffror och ge manusförfattare proportionerlig ersättning. I avtalet tillkommer mer klassiska strejksegrar såsom höjda löner, bättre kompensation, höjd pension och tryggare anställningsvillkor.

Än är inte strejken över

Strängt taget är endast halva Hollywoodstrejken över. Ett avtal mellan det amerikanska facket för skådespelare SAG-AFTRA och AMPTP har ännu inte nåtts, förhandlingarna har dött ut och skådespelarna fortsätter strejka. Manusförfattarnas strejkstopp fick dock konsekvenser.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL