Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hollywood slår nytt rekord

Hollywood slår nytt rekord

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
27 december 2018
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
27 december 2018

2018 har varit ett ekonomiskt succéår.

kommande disneyfilmer
Black Panther.

Att den amerikanska filmindustrin omsätter sanslösa pengar är knappast något nytt, men i år har slogs det nationellt rekord. Över 11 miljarder dollar har klirrat i de amerikanska kassorna.

Alla som menar att biofilmen är död får nog ta och fundera en gång till. Trots streamingtjänsternas framfart och den illegala nedladdningen har den amerikanska filmindustrin slagit nytt rekord på den inhemska marknaden. På landets biografer, har det nämligen klirrat likt aldrig förr.

Det är Variety som rapporterar att 11, 383 miljarder dollar har omsatts på de amerikanska biograferna, vilket gör att 2018 passerar det förra rekordåret 2016, som då låg på 11, 382 miljarder dollar. Och då är inte året över ännu.

Filmerna som har bidragit mest är föga förvånande publikmagneter som: Avengers: Infinity War, Black Panther, Jurassic World: Fallen Kingdom och Incredibles 2. Men även mindre filmer har nått stor framgång, som A Star Is Born, Crazy Rich Asians och A Quiet Place.

Det ska givetvis tilläggas att årets intäkter inte är inflationsjusterade. Så om 2018 verkligen är det mest framgångsrika året i amerikansk biohistoria, får någon matematikintresserad med en ängels tålamod räkna på.

Har du varit extra mycket på bio i år?

NÄSTA ARTIKEL