William Spetz skapar svenska Netflix-serien Tore

Höjdpunkterna i Way Out Wests filmprogram – stora titlar visas

Filmtopp
03 augusti 2023 kl. 16:00

Festivalen närmar sig

Nästa vecka är det dags för Way Out West. Filmtopp har lusläst filmschemat och lyfter här fram titlarna du inte vill missa.

Snart är det dags att bege sig ut till Slottsskogen i Göteborg, för tre dagar smockade med musik och film. Utöver att dansa till Blur, käka falafel till diverse sommarakter och skrika sig hes till Håkan finns det goda skäl att bege sig till närliggande biografer. I dessa hålls nämligen Way Out Wests filmprogram.

Höjdpunkterna i Way Out Wests filmprogram

Titlarna är uppdelade i två kategorier: filmer & serier.

Filmer du borde se på Way Out West

Disco Boy

Genre: Drama
Speltid: 1 tim 32 min

Aleksei lämnar i smyg hemlandet Belarus för att ta sig till Paris och gå med i Främlingslegionen. 500 mil söderut kämpar Jomo med sin gerillagrupp för lokalinvånarnas överlevnad mot oljeföretagen i Nigerdeltat. När Aleksei skickas dit som soldat korsas deras vägar, och deras liv förändras för alltid.

Här visas filmen: Torsdag, kl. 12:00, Capitol

Breaking Social

Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 32 min

I sin nya film Breaking Social visar Fredrik Gertten vad som händer när klyftorna blivit för djupa, om stress och oro, men också om hopp när människor går ut på gatorna för att försöka förändra en korrupt och djupt orättvis värld. Vi människor bär samarbete i våra gener, kanske dags att skriva om det sociala kontraktet.

Här visas filmen: Torsdag, 13:30, Hagabion 1

Little Richard – I Am Everything

Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 38 min

Likt en supernova exploderade rockmusiken när Little Richard äntrade scenen. På samma sätt spränger denna dokumentärfilm den vittvättade amerikanska pophistorien och belyser såväl den legendariske rockikonens genomslagskraft som hela pophistoriens afroamerikanska rötter.

Här visas filmen: Torsdag, 14:30, Hagabion 3

Jordelivet – ett år med Amanda Bergman

Genre: Dokumentär
Speltid: 60 min

Amanda Bergman har en av Sveriges vackraste sångröster, men brinner mer för jorden hon står på än för musiken. När hon inte leder bandet Amason driver hon en gård tillsammans med sin partner Petter Winnberg. Under ett år följer vi hennes liv som en "rockbönder", på gården i Dalarna och under turnéer.

Här visas filmen: Fredag, 11:10, Hagabion 2

Kokomo City

Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 23 min

Tvåfaldigt Grammy-nominerade D. Smith porträtterar fyra, svarta transpersone,r som säljer sex i New York och Georgia. De talar öppet om sina liv, utan att försköna det. Det leder till samtal om glädje och sorg, djup och ytlighet, och reflektioner över tillhörighet och identitet i den svarta gemenskapen och samhället i stort. Kokomo City har blivit en succé både hos publik och kritiker och har tilldelats publikpriser på både Sundance- och Berlin-filmfestivalerna.

Här visas filmen: Fredag, 12:00, Hagabion 1

How to Blow Up a Pipeline

Genre: Drama, Thriller
Speltid: 1 tim 39 min

Baserad den svenska akademikern och aktivisten Andreas Malms hyllade bok med samma titel som filmen, är detta ett drama som tacklar stora frågor. I boken argumenterar Malm för att miljörörelsen behöver använda mer militant handling som en del av sitt verktygslåda för att rädda jorden från den kommande klimatkrisen. Detta är också precis vad som händer i filmen när en grupp unga miljöaktivister i USA går från ord till handling. Filmen har hyllats på festivaler runt om i världen och fått lysande recensioner.

Här visas filmen: Fredag, 15:15, Hagabion 1

After Work

Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 21 min

Majoriteten av de jobb som finns i dag kommer att försvinna inom några årtionden. När teknologin överträffar människors kapacitet har vi möjlighet att ompröva arbetets roll i våra liv. Är vi redo för ett överflöd av tid? För ett arbetsfritt liv? Filmen sträcker sig över fyra kontinenter och beskriver mycket olika liv där vissa knappt spenderar tid utanför arbetet medan andra badar i fritid. Genom dessa berättelser och karaktärer slungas vi in i den existentiella spänningen mellan det som är och det som skulle kunna vara.

Här visas filmen: Lördag, 13:00, Capitol

Tompa Eken – Ett liv i punkens tjänst

Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 10 min

I denna älskade dokumentär, som hade premiär i våras, följer vi bandbokaren Tommy Ekengren, bättre känd som Tompa Eken, en legend inom svensk punk. Han var en del av en rörelse som initierade mytomspunna livescener som Ultrahuset i Handen och Scen 44 på Kafé 44 i Stockholm. Artister som Ebba Grön, KSMB, Tant strul och Black Flag spelade där, men också Backyard Babies, Hives och Latin Kings. När den hetlevrade Tompa Eken går i pension efter 40 år i tjänst för alternativ musik gör han det som en fattig pensionär.

Här visas filmen: Lördag, 13:15, Hagabion 2

Serier du borde se på Way Out West

Taelgia (säsong 1)

Genre: Drama
Speltid: 60 min

I Södertälje befinner sig familjer, polisen och brottslingar mitt i ett korseld av lojaliteter, behov och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. Runt de vuxna brottslingarna rör sig de yngre, springarna. De säljer droger och manipulerar flyktmopeder, tills de en dag tvingas ta på sig farligare uppdrag med en blandning av rädsla och stolthet. Detta är deras historia. Det är också en historia om deras familjer; syskon och föräldrar som kämpar för att hålla sina barn på rätt väg. SVT:s stora höstsatsning.

Här visas serien: Fredag, 12:00, Capitol

Serien "Ondskan" på Way Out West 2023 filmprogram – alla världspremiärer
Foto: TV4

Ondskan (säsong 1)

Genre: Drama
Speltid: 44 min

16-årige Erik, som är van vid våld både hemma och på skolgården, är huvudkaraktären i denna nya bearbetning av bästsäljaren av Jan Guillou.

När Erik blir relegerad från skolan i Stockholm på grund av sitt våldsamma beteende, blir han överflyttad till internatskolan Stjernsberg. Det är Eriks sista chans att fortsätta sin utbildning och bryta med sitt tidigare liv. Men på Stjernsberg är våldet värre än hemma. Där är ondskan inbyggd i ett system, förklädd till vad som kallas "kamratuppfostran". En systematisk och skolsanktionerad förtryck av de yngre eleverna.

Här visas serien: Fredag, 13:00, Capitol

William Spetz skapar svenska Netflix-serien Tore
William Spetz som Tore. Foto: Netflix

Tore (säsong 1)

Genre: Drama
Speltid: 30 min

När 27-åriga Tore förlorar den viktigaste personen i sitt liv i en olycka med en sopbil, gör han allt för att förtrycka sin sorg. På dagarna fortsätter han att arbeta på sin fars begravningsbyrå som om ingenting har hänt och flirtar hälsosamt med den nya floristen. På natten etablerar han sig på en flytande gaybar i staden och möter för första gången alkohol, sex och droger.

En ny och vacker men riskfylld värld öppnar sig för Tore, men hans bästa vän Linn och kollegorna på begravningsbyrån börjar snabbt oroa sig för att han håller på att tappa fotfästet i sina desperata försök att fly verkligheten.

Här visas serien: Lördag, 12:00, Capitol

Threesome. Foto: Viaplay
Threesome kommer tillbaka med ny säsong. Foto: Viaplay

Threesome (säsong 2)

Genre: Drama
Speltid: 23 min

Den andra säsongen tar vid precis där den första slutar. När David läser Johns meddelande till Siri inser han att hon har varit otrogen mot honom. Ilska och förtvivlan rasar inom honom, men han döljer det för Siri. Utan hennes vetskap löser han istället pusslet bakom hennes rygg.

Här visas serien: Lördag, 13:00, Capitol

Här hittar du hela festivalprogrammet. Vi kommer i vanlig ordning att vara på plats och bevaka filmavdelningen. Hoppas att vi ser där!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL