Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Höga snittåldern i 85-åriga Jane Fondas nya film: "Den ett mirakel"

Höga snittåldern i 85-åriga Jane Fondas nya film: "Den är ett mirakel"

Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Nyhet
17 augusti 2023
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Nyhet
17 augusti 2023

Så gamla är gänget i "Book Club 2"

Snart är det premiär för "Book Club: The Next Chapter" med Jane Fonda, Diane Keaton, Mary Steenburgen och Candice Bergen. Med deras höga snittålder i åtanke, kallar den sistnämnda av dem filmen för ett mirakel.

2018 kom den första filmen ut. I den följer vi fyra bästa vänner som på ålderns höst hittar en ny gnista i livet när de börjar läsa Fifty Shades of Grey. Nu, drygt fem år senare, är det dags för Book Club: The Next Chapter med Jane Fonda, Diane Keaton, Mary Steenburgen och Candice Bergen tillbaka i sina roller. Snittåldern som redan var hög, är den här gången betydande högre. Inför premiären kallar Bergen filmen för ett mirakel. Samtidigt säger Fonda att det är på tiden att vi ser filmer med äldre kvinnor i.

Höga snittåldern i 85-åriga Jane Fondas nya film: "Den är ett mirakel"
Foto: Focus Features / UIP.

Höga snittåldern i 85-åriga Jane Fondas nya film: "Den är ett mirakel"

I den nya filmen beger sig de fyra åldrade bästisarna till Italien för att hålla i en möhippa för Vivian (Jane Fonda) som ska gifta sig, och längs vägen får de lära sig att det aldrig är för sent för äventyr i livet. Under en promotionturné i samband med premiären kommenterar filmens stjärnor den anmärkningsvärda snittåldern i vad som är en påkostad Hollywoodrulle. Det råder inga tvivel om att de är stolta över att ha fått göra The Next Chapter – och nu efterlyser de fler berättelser om äldre kvinnor. 

— Jag tror att vår film är den enda. Och vår film är ett mirakel, säger Candice Bergen till TT. 

Jane Fonda tycker sig dock se saker hända. Tidigare i år var hon nämligen med i streamingkomedin 80 for Brady om fyra kvinnor som ger sig ut för att förverkliga drömmen om att träffa NFL-stjärnan Tom Brady

– Det var till och med en kvinna som är äldre än jag. Rita Moreno, som var 90 då, var med. Och det blev en stor succé. Så jag tror att saker och ting håller på att ändras. Äntligen. Det är väl på tiden, säger hon.

Så hög är snittåldern i "Book Club: The Next Chapter"

Så hur hög är egentligen snittåldern de fyra kvinnorna emellan? Låt oss räkna på saken.

Medan Jane Fonda är klart äldst på 85 år, är 70-åriga Mary Steenburgen med nästan lika stor marginal yngst. Diane Keaton och Candice Bergen som befinner sig i mitten av räknestycket är båda 77 år gamla. Tillsammans har de fyra en sammanlagd ålder på 309 år. Delar vi den på fyra får vi fram en snittålder på 77,25 år. Undertecknad som sett filmen kan bekräfta att det är något som sällan märks i den. Mest imponerande är förstås Fonda som snart knackar på dörren till nittio ser allra piggast ut. 

"Book Club: The Next Chapter" har svensk biopremiär i morgon, den 18 augusti. 

NÄSTA ARTIKEL