Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Henrik Schyffert regidebuterar i tävlan på Göteborg Film Festival

Henrik Schyffert regidebuterar i tävlan på Göteborg Film Festival

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
12 december 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
12 december 2019

"Sprg Uje Spring" om musikern Uje Brandelius.

"Spring Uje spring" i regi av Henrik Schyffert får sin världspremiär på Göteborg Film Festival i Nordic Competition. Filmen bygger på musikern Uje Brandelius självbiografiska berättelse om livet, kärleken, vardagen och om ett besked som gör det bråttom att leva.

Spring Uje Spring
Foto: TriArt.

Spring Uje spring är en fantastisk skildring av livets finaste och svåraste stunder där Uje Brandelius musik perfekt ackompanjerar och vidgar berättelsen. Det är en film som lyckas med konststycket att vara djupt rörande och oerhört rolig på samma gång, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

2015 släppte Uje Brandelius soloskivan "Spring, Uje, Spring" efter att ha spelat i bandet Doktor Kosmos i drygt tjugo år. Efter det började han planera en musik- och teaterföreställning utifrån skivan, men vid samma tid fick Brandelius beskedet att han hade Parkinsons sjukdom. Det omvälvande beskedet gick in i föreställningens manus och gjorde att skivans vardagsnära texter hamnade i ett annat ljus. Föreställningen hyllades och i publiken satt Henrik Schyffert.

"Jag har aldrig sett nått bättre. Nånsin. Se den och stoppa mig sen på stan så vi kan prata.", skrev Schyffert efter föreställningen. Prata gjorde han – med Uje – och när Schyffert nu regidebuterar gör han det med Brandelius berättelse. Uje Brandelius har skrivit manus och han och hans familj spelar sig själva i filmen.

Spring Uje spring får sin världspremiär på Göteborg Film festival den 26 januari på Draken med Henrik Schyffert och Uje Brandelius närvarande.

– Förra gången jag var på Göteborg Film Festival så spelade jag ’Penis eller Pung?’ mot P1s Gunnar Bolin och förlorade med 5-3. Den här gången ser jag fram mot revansch!, säger Henrik Schyffert.

– Att få visa sin första film på Göteborg Film Festival känns nästan lika stort som att spela på Emmabodafestivalen för första gången, säger Uje Brandelius.

Henrik Schyffert och Uje Brandelius kommer även ingå i festivalens publika samtalsserie Storytellers där författare, regissörer, musiker, skådespelare och klippare sätter fokus på vad det är att berätta en historia. Schyffert och Brandelius kommer prata på Trappscenen på Stadsbiblioteket, måndagen den 27/1, 12.30-13.15.

Spring Uje spring kommer ingå i festivalens Nordic Competition som 2019 vanns av Hjärter dam i regi av May el-Toukhy. Andra vinnare på senare år är Amatörer av Gabriela Pichler, Sameblod av Amanda Kernell och Under sanden av Martin Zandvliet.

Spring Uje spring distribueras av TriArt Film.

NÄSTA ARTIKEL