Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Leftovers är snart tillbaka!

The Leftovers är snart tillbaka!

  • HBO
Jonatan Blomberg | Nyhet
24 mars 2017
Jonatan Blomberg | Nyhet
24 mars 2017

Äntligen, nu är det inte långt kvar innan "The Leftovers" återvänder med sin tredje och avslutande säsong!

Poster for The Leftovers säsong 3
Foto: HBO Nordic

The Leftovers handlar om den grupp människor som finns kvar på jorden efter att två procent av planetens invånare plötsligt försvann. Ena sekunden var de där och den nästa var de spårlöst borta. Vi tittare släpps in i handling tre år efter händelsen, när alla tester, teorier, hypoteser och spådomar har kommit fram till exakt samma sak – ingenting. Serien handlar alltså inte om vad det var som hände och hur människorna som försvann ska "räddas" från sitt öde, utan hur det är att leva i en värld där något sådant har kunnat ske.

LÄS MER: April är varje TV-nörds våta dröm

Vad händer med människans psyke när familjer slits sönder och samman, när en mamma försvinner ur en familj, barnen ur en annan, eller både barnen och maken i en tredje. Bästa kompisen, din mormor, din revisor, ditt livs kärlek – ja, you name it. Lägg därtill ovetskapen kring huruvida det kommer att ske igen eller inte. I en värld där du inte vet om en person kommer att finnas kvar eller inte ett par sekunder framåt i tiden, vågar du bli kär igen, vågar du skaffa barn? Det spelar ingen roll om du är god eller ond, gammal eller ung, man eller kvinna och så vidare och så vidare. De som försvann var av alla sorter.

Världen delas in i två läger

The Leftovers säsong 3
Foto: HBO Nordic

Enligt skaparna bakom The Leftovers, delas den nya världen in i två läger – de som kan leva vidare och förneka att något konstigt ens har skett och de som för allt i världen inte kan glömma eller sluta oroa sig. Nya religioner växer fram och den första säsongen spenderas delvis hos en av dessa. Damon Lindelof, som även låg bakom Lost, har sagt att han lärde sig mycket av de misstag som de gjorde med manusskrivandet där, som ofta slutade med att de målat in sig i ett hörn. Något som till slut resulterade i en av de mer omdebatterade (inte positivt) finalavsnitten någonsin.

Hos HBO har tyglarna varit relativt fria och manusskrivandet har, framförallt i säsong två, varit magiskt bra. Det är utan tvekan en av de allra bästa TV-serierna någonsin och lär, beroende på hur väl den rundas av, hållas i lika hög dager som HBO:s andra storserier som Sopranos, The Wire och Six Feet Under. Jag ska däremot inte sticka under stol med att den första säsongen må vara en vattendelare. Den togs relativt väl emot av kritiker, men inte riktigt lika väl emot av de som endast såg de inledande avsnitten. De av oss som återvände och såg säsong två är däremot alla lika frälsta. Vad vet vi då om den sista säsongen?

LÄS OCKSÅ: Geoffrey Rush som Albert Einstein i ny TV-serie

En liten spoilervarning

Jag sätter igång direkt med att spoilervarna alla som ännu inte sätt de två första säsongerna av The Leftovers. Om du är känslig för spoilers så råder jag dig helt enkelt att stänga ned din webbläsare, öppna HBO-appen och se ikapp avsnitten. För om du kan slösurfa runt på nätet, men inte har sett The Leftovers ännu, spenderar du din tid väldigt fel. Den som fortfarande läser är förhoppningsvis antingen i fas eller inte känslig för att vissa nyckelscener avslöjas i förväg. Vi börjar med den sista trailern som släpptes häromdagen.

Till tonerna av ABBA:s S.O.S. får vi en ganska klar inblick i vad vi kan komma att förvänta oss av den sista säsongen av The Leftovers. Kevins (Justin Theroux) pappa fick vi under säsong två veta att han rest till Australien, även andra hintar till Australien har tidigare nämnts under seriens gång och det är därför ingen större överraskning att det är där vi kommer att spendera en del av tiden. Mellan den första och andra säsongen gick miljöombytet exceptionellt bra och förhoppningsvis går det lika bra denna gången. I trailern ser vi också flera religiösa referenser till syndafloden, Jesus och det verkar som att Kevin kommer att få besöka det speciella "hotellet" åtminstone en ytterligare gång. Det ska också bli enormt spännande att se vad den tredje parten egentligen hänvisar till när det gäller Noras (Carrie Coon) barn!

"Slutet är nära", det verkar bli The Leftovers avslutande säsongs tema – ett passande sådant. Fotot och skådespelet ser ut att hålla samma, enormt höga, nivå som säsong två och det är med ofantligt höga förhoppningar som jag nu börjar räkna ned dagarna på allvar. The Leftovers är tillbaka hos HBO Nordic måndagen den 17:e april. 

Längtar du också efter The Leftovers säsong 3?

NÄSTA ARTIKEL