Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Last of Us

The Last of Us blir en sanslöst dyr historia

  • HBO
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 juli 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 juli 2021

HBO går all-in

Sedan tidigare är det känt att HBO ska göra en serie av de älskade TV-spelen "The Last of Us". Men att berätta historien om Joel och Ellie blir en dyr historia.

Just nu pågår inspelningen av HBO:s filmatisering av den älskade TV-spelsserien The Last of Us. Det första spelet har blivit en modern klassiker och fjolårets uppföljare skapade ramaskri bland fansen. Men inte på grund av att det var dåligt, utan för de kontroversiella berättarknepen som användes.

Sedan tidigare har vi kunnat meddela vilka som kommer att axla huvudrollerna som Joel och Ellie, de två överlevarna i en postapokalyptisk monstervärld där jakten på ett botemedel mot det zombieliknande viruset får dramatiska konsekvenser.

För den som inte vet handlar nämligen The Last of Us om medelåldersmannen Joel som förlorar sin familj i ett rasande USA och teamar upp med den andra överlevaren Ellie. Hon, som blott är fjorton år, blir något av en dotter för honom och tillsammans beger de sig ut på en färd längs USA. 

Eftersom Ellie hävdar att hon är immun mot viruset ska de ta henne till ett labb där de kan framställa ett vaccin, men resan är både lång och farlig.

Varje avsnitt överstiger åttasiffrigt belopp

The Last of Us
Ur spelet The Last of Us. Foto: Naughty Dog.

Inspelningen sker i Kanada och i en intervju med lokala CTV News berättar ledaren för fackförbundet IATSE 212, Damian Petti, att serien har lett till arbete för hundratals kanadensiska invånare och att det är det största projektet som någonsin har filmats i Kanada.

Även om det ännu inte finns någon officiell budgetsiffra för projektet menar Petti att varje avsnitt kommer att kosta mer än en åttasiffrig summa. En åttasiffrig budget innebär att summan är minst 10 miljoner dollar per avsnitt, men hur mycket över 10 miljoner det handlar om framkommer alltså inte.

Sett till att den första säsongen består av 10 avsnitt bör kalaset med andra ord kosta en bra bit över 100 miljoner kanadensiska dollar. För den som är nyfiken är 100 miljoner amerikanska dollar cirka 680 miljoner svenska kronor. Och om det istället rör sig om amerikanska dollar (detta specificeras inte heller i artikeln) pratar vi istället om 867 miljoner kronor.

För att ha något att jämföra med kostade avsnitten i den sista säsongen av Game of Thrones 15 miljoner dollar styckvis, då rörde det sig om sex stycken avsnitt med en totalkostnad på 90 miljoner amerikanska dollar.

Exakt vad budgeten för The Last of Us-serien landar på återstår att se.

NÄSTA ARTIKEL