Oscarsnominerade John C. Reilly om sitt skådespel: "skjuter från höften"

Oscarsnominerade John C. Reilly om sitt skådespel: "skjuter från höften"

  • HBO
Filmtopp
08 augusti 2023 kl. 18:00

Stjärnan önskar att han var en "bättre skådespelarstudent"

Nu finns den nya säsongen av HBO-serien "Winning Time" att streama. Inför premiären pratade Filmtopps Eric Diedrichs med John C. Reilly och Hadley Robinson om hur de ser på varandras skådespel.

Oscarsnominerade John C. Reilly har briljerat på vita duken i allt från underbart korkade komedier (Step Brothers, 2008), gripande dramer (Magnolia, 1999), actionladdade äventyr (Kong: Skull Island, 2017) och till och med musikaler (Chicago, 2002). Nu är han aktuell med sportdramat Winning Time HBO Max i sällskap av Adrien Brody, Jason Segel och Hadley Robinson.

Robinson har kanske inte hunnit bli ett hushållsnamn på samma vis som Helan & Halvan-skådespelaren, men hon har redan, 28 år gammal, varit med i titlar som Unga kvinnor (2019), I'm Thinking of Ending Things, (2020) Moxie (2021) och The Pale Blue Eye (2022).

Oscarsnominerade John C. Reilly om sitt skådespel: "skjuter från höften"
John C. Reilly i Winning Time. Foto: HBO Max

John C. Reilly om sitt skådespel: "skjuter från höften"

Nu spelar de båda alltså mot varandra –  han som pappan Jerry, rik och egocentrisk, hon som dottern Jeanie, ung, bortskämd, men också arg och ambitiös. Sett till Johns vida erfarenhet med över 100 roller på CV:t, passar jag på att fråga honom vad han ser för styrkor i Robinsons skådespel. Något som får honom att på sätt och vis att dissekera sitt egna.

– Roligt nog är det rätt svårt att peka ut en skådespelares styrkor eftersom du ser dem spela en karaktär och de är bundna till vad den går igenom. I första säsongen såg jag hur Hadley, på bästa sätt, använde sig av vad hon blivit given, men det var först i andra säsongen som jag verkligen såg hur hon började äga sin rollfigur. Och det går ju helt i hand med vad som händer med Jeanie i serien. I scenerna när hon säger emot Jerry tänkte jag bara "Wow, Hadley steppar verkligen upp och slänger sig rätt in i det. Vilken perfekt synkronism med hennes karaktär."

– Med det sagt, så tycker jag att Hadleys förberedelser är ganska imponerande. Jag liksom skjuter från höften, litar på det okända och bara hoppar in. Ibland kanske till det sämre. Men ser du till Hadleys manus så finns det alla dessa fantastiska anteckningar. Hon har tänkt igenom allt hon ska säga innan hon säger det, vilket jag verkligen tror lönar sig. Jag önskar att jag var en bättre skådespelarstudent när jag ser hur hon lyckas.

Hadley Robinson i Winning Time
Hadley Robinson och Gaby Hoffman i Winning Time. Foto: HBO Max

Hadley Robinson får John C. Reilly att skämmas

Om jag vänder på frågan, Hadley, vad skulle du säga är Johns största styrka som skådespelare?

– John har utmärkt intuition och kan omedelbart förstå sin karaktär. När det kommer till den här rollen tror jag att hans främsta styrka är hans sårbarhet. Att spela sårbar kan vara svårt för manliga skådespelare att släppa fram sin sårbarhet, men han både förvånade och imponerade på mig, säger Hadley.

Hon fortsätter:

– Sårbarhet är något som kan vara ganska stökigt för skådespelare, men John lyckas alltid att backa upp det med en komplett vision om vad karaktären upplever. Det är väldigt svårt att göra, men när han gör det med så beundransvärt att klockarna stannar och alla i rummet sugs in i hans skådespel. Han får varje sekund att naturligt kännas intressant. Det är som att han inte behöver försöka. Jag har lärt mig jättemycket av att se honom skådespela. Och inte bara när jag spelar mot honom, utan också när man ser avsnitten och bara "Aha! Det var så han gjorde där!".

– Nästa fråga! Nu får det vara nog om mig! skrattar John C. Reilly och avbryter sin kollega. "Skäms du?" frågar kontrar hon tillbaka lite retsamt innan han rodnar lite till.

Första avsnittet av "Winning Time" säsong 2 finns nu att streama på HBO Max.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL