Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Guldbaggevinnaren Hassan Brijany är död

Guldbaggevinnaren Hassan Brijany är död

Kristian Andersson | Nyhet
27 juli 2020
Kristian Andersson | Nyhet
27 juli 2020

Dog efter en tids sjukdom.

Det är alltså 59 åriga Guldbaggevinnande skådespelaren Hassan Brijany som nu har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Hassan Brijanys agent Birgitta Ronnedh berättar för TT att skådespelaren har gått bort 59 år gammal efter en tids sjukdom: "Det är jättesorgligt, han var en fantastisk skådespelare och underbar person". Ronnedh fick beskedet redan i fredags och hon berättar att det inte alls var många som viste att Hassan var väldigt sjuk, han var duktig på att gömma smärtan berättar HD.

Brijany spelade i en rad olika filmer och serier. 2008 belönades han med en Guldbagge för filmen Ett öga rött. Brijany föddes i Iran och gick där på teaterskola i Teheran, men redan på 80 talet tog han sig till Sverige med målet att jobba som skådespelare. 1991 debuterade han på Angeredsteatern i Göteborg där han var med i pjäsen Främmande. Omkring 1995 började han få roller i tv-serier, varpå den första var Tre kronor. Därefter har det blivit väldigt mycket serier så som Hus i helvete, LasseMajas detektivbyrå och Kontoret, för att nämna några.

Brijany spelade på många teaterscener runt om i Sverige bland annat i Gösta Berlings saga på stadsteatern i Göteborg och Körsbärsgården i Uppsala. Brorssonen Nima Brijany berättar för Aftonbladet att vi förlorat en stor människa.

Läs också om att Borta med vinden-ikonen Olivia De Havilland har avlidit 104 år gammal.