Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Harrison Ford om sin sämsta film: "Glad att jag gjorde den"

Harrison Ford om sin sämsta film: "Fortfarande glad att jag gjorde den"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
14 juli 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
14 juli 2023

Stjärnan ångrar inte sin stora bioflopp

Indiana Joens-aktuella Harrison Ford har mycket att skryta med i sin karriär, men den stora satsningen "The Mosquito Coast" blev en ordentlig kassaflopp. Ford själv var däremot glad över att han gjorde den.

Med filmserier som "Star Wars", "Indiana Jones" och "Blade Runner" råder det inga tvivel om att Harrison Ford är en av Hollywoods starkast lysande stjärnor genom tiderna. Även i dag är han aktuell med stora produktioner som miljontals människor kastar sig över – från serierna Shrinking och 1923 till efterlängtade storfilmen Indiana Jones and the Dial of Destiny, som blir hans sista framträdande i titelrollen. Men blickar vi tillbaka på Fords karriär, görs vi åter påminda om att även solen har sina fläckar. 1986 släpptes äventyrsdramat The Mosquito Coast som kan vara den enda filmen han gjort som inte tjänat in vad den kostade att göra. Oavsett är den hans tveklöst sämsta film vad gäller produktionskostnad mot intäkter.

– Jag har aldrig sett en seriös film bli så dåligt behandlad av kritikerna, har Harrison Ford sagt om The Mosquito Coast.

Harrison Ford om sin sämsta film: "Fortfarande glad att jag gjorde den"
Foto: Warner Bros.

Harrison Ford om sin sämsta film: "Fortfarande glad att jag gjorde den"

"The Mosquito Coast" var en påkostad film som bygger på boken med samma namn av Paul Theroux. Handlingen kretsar kring Allie Fox, en genial men excentrisk uppfinnare som är missnöjd med den amerikanska konsumtionssamhället. Han bestämmer sig därför för att lämna USA och ta sin familj till en avlägsen plats i Centralamerika. Där hoppas han kunna skapa sitt eget utopiska samhälle baserat på sina egna idéer om självförsörjning och hållbarhet. Filmen kostade 25 miljoner dollar att göra, vilket på den tiden var enorma summor, men gick med stora förluster då den endast tjänade in 14 miljoner dollar. Den möttes också av många negativa recensioner.

– Jag har aldrig sett en seriös film bli så dåligt behandlad av kritikerna. Och jag tycker att de har fel. Jag har inga problem med att säga att jag är här och försöker motverka de negativa recensionerna.... Jag är inte defensiv när det gäller filmen, men jag vill att publiken ska höra en annan synvinkel. Kritiker ser en film och skyndar sig sedan att recensera den. Det här är den typ av film som inte riktigt sjunker in förrän efter cirka tre dagar. Den är skev och får dig att tänka. Den stannar hos dig, sade Harrison Ford till The Hollywood Reporter vid tiden då filmen hade premiär. 

– Jag är fortfarande glad att jag gjorde den. Om det fanns ett fel med filmen var det att den inte omfamnade bokens språk tillräckligt. Men jag tycker att den är fylld av starka känslor, tillade han.

Vid flera tillfällen senare har Ford lyft fram The Mosquito Coast som orättvist behandlad och underskattad. 

Här streamar du The Mosquito Coast

Fått uppsving med åren

Även om "The Mosquito Coast" floppade vid sin release, och länge hade ett dåligt rykte, så har sedan dess uppnått kultstatus. Vissa anser att den till och med är en av Harrison Fords mest utmanande och minnesvärda roller. Den har även hyllats för att djupdyka i människans besatthet och de konsekvenser som följer med den.

NÄSTA ARTIKEL