Ny Exorcistfilm släpps 2020

Här streamar du alla Exorcisten-filmer – förbered dig för "The Exorcist: Believer"

Eric Diedrichs
04 oktober 2023 kl. 19:10

Förbered dig inför nya filmen

På fredag är det dags för tidernas mest berömda skräckserie att återvända till omvärldens biograder. "Exorcist: Believer" är den femte Exorcisten-filmen i ordningen och denna gången i regi av David Gordon Green. Med anledning av detta passar vi på att tipsa om var du kan streama de resterande filmerna så att du kan förbereda dig för ett nytt, demoniskt äventyr.

William Friedkins odödliga skräckklassiker Exorcisten från 1973 har skrämt generationer av filmtittare. Baserad på William Peter Blattys roman följer vi historien om den unga flickan Regan (Linda Blair), som blir besatt av en demon, och hennes mamma – skådespelerskan Chris MacNeil (Ellen Burstyn) – gör allt i sin makt för att hjälpa sin dotter. Den svenske legendaren Max von Sydow spelar den ikoniske birollen som fader Merrin – prästen som ska genomföra en exorcism.

Filmen blev en omedelbar succé och nominerades till tio Oscars, däribland Bästa film, Bästa regi, Bästa manus efter förlaga, Bästa skådespelare och Bästa skådespelerska. Det blev också två vinster – Bästa ljud och Bästa klippning.

Exorcisten
Linda Blair och Max von Sydow i "Exorcisten". Foto: Warner Bros.

Tredje filmen bjuder på legendarisk jumpscare

Sedan dess har det kommit tre uppföljare med en fjärde på ingång, samt en TV-serie. Ingen av dem har kommit i närheten av den status som Exorcisten har, men på sistone har Exorcisten III (1990) med George C. Scott och Brad Douriff på rollistan, fått något av en revival. Mycket tack vare en närmaste legendarisk jumpscare, som du kan läsa mer om här. Värt att veta är att det faktiskt är William Peter Blatty som har regisserat filmen.

För snart 20 år sedan var det Stellan Skarsgårds tur att ta sig an rollen som Merrin i en prequel regisserad av den finske filmmakaren Renny Harlin. Exorcisten: Begynnelsen (2004) fick ett rejält kyligt mottagande, men det finns ändå något kul i att se Stellan (och Izabella Scorupco) i en Exorcisten-film!

Nu på fredag är det premiär för The Exorcist: Believer, som görs av David Gordon Green – mannen bakom uppskrivna Joe (2013) med Nicolas Cage och den senaste Halloween-trilogin. En recension av filmen publiceras i morgon kl. 17:00 så håll utkik efter den!

Här streamar du alla Exorcisten-filmer

Ska man vara helt krass är originalfilmen och "Exorcisten III" de enda som verkligen är värda din tid, men de andra hör väl skräckmånaden till.

NÄSTA ARTIKEL