Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Hans Alfredson är död

David Lindahl | Nyhet
10 september 2017
David Lindahl | Nyhet
10 september 2017
Bild på Hans Alfredson.
Hans Alfredson.

Den folkkära underhållaren, skådespelaren och regissören Hans Alfredson har avlidit efter att ha varit inlagd på sjukhus i flera dagar.

Han föddes i Malmö 1931 och började som studentspexare på 50-talet i Lund där han bland annat skrev flera ikoniska spex som till exempel ”Djingis Kahn” som sätts upp än i dag.

1956 träffade Hans Alfredson Tage Danielsson och inledde ett samarbete som varade till Danielssons tragiska bortgång 1985. Tillsammans satte de upp klassiska revyer som ”Gröna hund”, ”Gula hund” och ”Fröken Flegmans mustasch”.

Alfredsons karriär som skådespelare inleddes i Tage Danielssons filmer, till exempel "Att angöra e brygga" och "Äppelkriget". 1982 regisserade han själv "Den enfaldige mördaren" med Stellan Skarsgård i huvudrollen. Själv spelade Alfredson den elake fabrikören Höglund.

LÄS OCKSÅ: Gösta Ekman har avlidit

Förutom att skådespela och regissera medverkade även Hans Alfredson i radio, skrev böcker och komponerade klassiska svenska visor som "Styrman Karlsson" och "Blommig falukorv". 2013 fick han en hedersguldbagge och höll ett långt och hyllat tacktal.

Hans Alfredson blev 86 år gammal.

LÄS OCKSÅ: Svensk tv och film – 10  sevärda produktioner i SVT:s öppna arkiv