Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hank Azaria villig att ge upp Apu från Simpsons

Hank Azaria villig att ge upp Apu från Simpsons

David Lindahl | Nyhet
25 april 2018
David Lindahl | Nyhet
25 april 2018

Det har varit debatter kring Simpsons-karaktären Apu den senaste tiden.

På den senaste tiden har debatten om Simpsons-karaktären Apu vuxit. Många menar att karaktären bidrar till negativa stereotyper och rasistiska synsätt mot indier. Röstskådespelaren Hank Azaria meddelar att han gärna kliver åt sidan eller hjälper till att omvandla karaktären till något annat.

Tv-serien Simpsons är i dag ett världsfenomen som få inte känner till. Sedan starten 1989 har det totalt producerats 29 säsonger med den 30:e på väg senare i år. 635 avsnitt har det totalt blivit och även en film från 2007 som blev väl mottagen.

Den tecknade tv-serien har dock inte undgått kritik och framför allt på den senaste tiden har debatter vuxit fram om porträtteringen av minoritetsgrupper. Den amerikanske komikern Hari Kondabolu, vars föräldrar immigrerade till USA från Indien, släppte 2017 en dokumentär som hette The Problem With Apu. I den argumenterade han för att karikatyrer som Apu bidrar till negativa stereotyper och rasistiska synsätt mot indier.

Karaktären Apu Nahasapeemapetilon är en indisk immigrant som i serien driver affären Kwik-E-Mart. I ett avsnitt som sändes i USA den åttonde april i år, gjordes ett försök att diskutera behandlingen av honom. Marge läser en gammal bok och inser att den är mycket mer stötande än vad hon mindes. Lisa svarar i sin tur att "Någonting som startade för flera decennier sedan och blev hyllat och var då inte stötande, är nu politiskt inkorrekt. Vad kan man göra?".

Hari Kondabolu uttalade sig efteråt i ett inlägg på Twitter där han menade The Simpsons snarare attackerar vad han menar har varit framsteg.

https://twitter.com/harikondabolu/status/983211404214714368?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Ftv-and-radio%2F2018%2Fapr%2F10%2Fdont-have-a-cow-the-simpsons-response-to-apu-racism-row-criticised-as-toothless&tfw_creator=stephharmon&tfw_site=guardian

Skådespelaren Hank Azaria som lånar ut sin röst till Apu gästade i går The Late Show med Stephen Colbert och diskuterade kontroversen kring hans karaktär. Han sade bland annat att han mer än gärna är villig att kliva åt sidan eller vara med och utveckla karaktären till något annat.

https://twitter.com/colbertlateshow/status/988991809723318272?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thewrap.com%2Fhank-azaria-would-stop-as-apu-the-simpsons-stephen-colbert%2F&tfw_creator=thewrap&tfw_site=thewrap

Hari Kondabolu var snabb med ett svar.

https://twitter.com/harikondabolu/status/989005158032998401

För mer serier från i år kan du checka in vår lista över de bästa serierna från 2018.

Är Apu en förlegad karaktär som inte passar i dagens samhälle?