Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Han regisserar En man som heter Ove med Tom Hanks Foto: Amanda Freidman

Han regisserar En man som heter Ove med Tom Hanks

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 januari 2022

Oscarsnominerad manusförfattare ansluter också till projektet

I ett pressmeddelande meddelar SF Studios vem som kommer att regissera "A Man Called Ove", den amerikanske remaken av "En man som heter Ove".

SF Studios tillkännagav idag att erkända och prisbelönta filmskaparen Marc Forster kommer att regissera den amerikanska filmatiseringen av Fredrik Backmans succéroman En man som heter Ove från 2013. Den tvåfaldigt Oscarsnominerade manusförfattaren David Magee står för manus och huvudrollen spelas av Tom Hanks.

SF Studios producerar, finansierar och distribuerar denna engelskspråkiga film vilket kommer bli en av de mest påkostade filmerna ett nordiskt filmbolag någonsin har producerat. Rita Wilson, Playtone och 2DUX2 är samproducenter. Inspelningen kommer att påbörjas under 2022.

Regissören Marc Forster (Finding Neverland, Flyga drake, Christoffer Robin & Nalle Puh, Monster’s Ball) och manusförfattaren David Magee (Finding Neverland, Berättelsen om Pi) är internationellt hyllade i filmbranschen och har tidigare samarbetat i BAFTA- och Oscarsnominerade filmen Finding Neverland.

Filmen produceras av SF Studios med producent Fredrik Wikström Nicastro tillsammans med Rita Wilson (Mamma Mia!, Mamma Mia! Here We Go Again, My Big Fat Greek Wedding, My Big Fat Greek Wedding 2) och Playtone-ägarna Tom Hanks och Gary Goetzman. Tvåfaldigt Oscarsbelönade Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood, Cast Away, Forrest Gump) kommer också att spela huvudrollen i filmen. Marc Forster kommer även att vara exekutiv producent tillsammans med Renée Wolfe via deras produktionsbolag 2DUX2. Inspelningen påbörjas under 2022.

– När jag första gången läste boken, blev jag hänförd av tanken att vänskap har kraften att förändra en persons liv. Jag ser fram emot att skapa en film med så mycket humor och hjärta tillsammans med Tom, Rita och SF Studios, säger Marc Forster.

Fredrik Backman har skrivit en roman som har berört och inspirerat oändligt många läsare, inklusive mig själv, genom sin karaktär "Ove” och det mänskliga i berättelsen. Jag eftersträvar alltid att göra filmer som ger människor glädje och som förhoppningsvis skapar en gemensam upplevelse av att känna igen sig själv i andra. Det är en ära att få producera den här filmen och ta ut den till en stor publik över hela världen, säger Rita Wilson.

– Marc har skapat många filmer som vi verkligen älskar. Hans unika förmåga att berätta mänskliga historier som publiken starkt berörs av gör honom till den perfekta filmskaparen för denna älskade berättelse. Jag är helt exalterad över att regi- och manusförfattarduon från Finding Neverland återigen jobbar tillsammans för att skapa magi på vita duken, säger Fredrik Wikström Nicastro, producent på SF Studios.

Filmen är baserad på den internationella succéromanen En man som heter Ove av Fredrik Backman, och är en livsbejakande komedi om kärlek och oväntade vänskaper. Den har sålt mer än 7 miljoner exemplar över hela världen och låg kvar på New York Times bestsellerlista i 77 veckor i följd när den släpptes. Romanen filmatiserades därefter av SF Studios och gick upp på bioduken 2015 och är en av de mest sedda svenska biofilmerna genom tiderna med ca 1,7 miljoner biobesökare. Den svenskspråkiga filmen nominerades till två Oscars® inklusive bästa utländska film och var den mest inkomstbringande utländska filmen i USA 2016.

– Både romanen och den svenska filmatiseringen av En man som heter Ove var stora framgångar på grund av den gripande och tidslösa berättelsen om kärlek, förlust, familj och vänskap. Att nu få skapa en engelskspråkig film med Tom Hanks i huvudrollen, producenter och manusförfattare i världsklass samt inte minst Marc Forster som regissör är verkligen en dröm som blir verklighet! Det är en fantastisk milstolpe för SF Studios i vår 102-åriga historia som filmbolag, säger Michael Porseryd, VD för SF Studios.

Den amerikanska filmatiseringen av "En man som heter Ove" är ett viktigt steg för SF Studios, i ambitionen att göra internationell storfilm för en global marknad. Tidigare internationella releaser inkluderar Borg och thrillern Horizon Line.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL