Hade du koll på den svenska Harry Potter-draken?

Hade du koll på den svenska Harry Potter-draken?

Axel Diedrichs
Uppdaterad 11 december 2023 kl. 22:12 | Publicerad 26 november 2023 kl. 18:11
ANNONS
ANNONS

Beskrivs som extremt farlig men fridfull

Alla har vi sett Harry Potter-filmerna, men många av oss har nog missat att det finns en svensk drake i den magiska världen Hogwarts elever figurerar.

Drakarna i Harry Potter-sagan spelar en betydande roll för den stora berättelsen om titelkaraktären och hans vänner. Allra störst fokus har de kanske i den fjärde filmen, Den flammande bägaren, där Harry tvingas gå upp i ringen med en aggressiv ungersk drake som en del av en farlig fyrkamp. Det pratas knappt om dem i filmerna, men visste du att det finns svenska Harry Potter-drakar, som finns i J.K. Rowlings böcker och som annat franchise-material såsom leksaker?

En bild på Jim Kays illustration av den svenske kortnosdraken (bildkälla).

Det här är den svenska draken i Harry Potter

Har du som många av oss helt missat att det finns en svensk drake i Harry Potter-världen? Låt oss då upplysas tillsammans om vad som kännetecknar den. Så här står det om den svenske kortnosdraken på sajten Harry Potter Fandom:

Den svenska kortnosdraken är en eftertraktad silverblå drake vars skinn används för tillverkning av skyddshandskar och sköldar. Den låga som kommer ut från dess näsborrar är en lysande blå sådan och kan omvandla trä och ben till aska på några sekunder. Kortnosdraken har färre döda människor till sitt namn än de flesta drakar, och den föredrar att leva i vilda och obebyggda bergsområden. Den härstammar från just bergsområden i Sverige. 

Faktan är sammanställd genom samlad information av magizoologen Newt Scamander, som är expert på magiska varelser, och som även är huvudpersonen i Fantastiska vidunder-filmerna. Vidare kan vi läsa att den svenska kortnosdragen främst jagar älg, hjort och vildsvin, men det har förekommit att den jagat större byten, som björnar och vargar.

Våra grannar i Norge har även de fått en drake som figurerar i den magiska världen. Den norske kamryggen är den typ av drake som Hagrid får ett egg av i De vises sten och som han senare när den kläcks döper till Norbert.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL