Axel Peterséns Syndabocken uttagen till Torontos filmfestival

Guldbaggen 2024 – udda skräll när allas favorit saknades i storkategorin

Emil Oscar Rasmussen
13 december 2023 kl. 17:12

Den mest nominerade filmen fick ingen nominering för bästa film

"Syndabocken" kammade hem allra flest nomineringar inför Guldbaggen 2024 – men förbisågs oväntat i den prestigefyllda kategorin för bästa film.

I dag presenterades det vilka filmer som tävlar om pris på Guldbaggegalan 2024, som går av stapeln den 15 december 2024. Totalt presenterades nomineringar för 17 olika kategorier och ju längre presentationen led, desto tydligare blev det att jurygrupperna – åtminstone till synes – hade en tydlig favorit i Axel Peterséns Syndabocken.

Men den hyllade filmen gick miste om den kanske mest åtråvärda av alla nomineringar ...

Guldbaggen 2024 – udda skräll när allas favorit saknades i storkategorin
Foto: TriArt Film.

Syndabocken nominerades i alla stora kategorier – förutom bästa film

När alla nomineringar hade avslöjats var det Syndabocken som stod med allra flest, totalt nio stycken. Och det var inte nomineringar i de "mindre" kategorierna som gjorde att antalet stack i väg. Tvärtom fick filmen nomineringar i så gott som alla de största kategorierna.

Syndabocken nominerades bland annat i följande kategorier:

  • Bästa regi
  • Bästa manus
  • Bästa manliga huvudroll
  • Bästa kvinnliga biroll
  • Bästa manliga biroll
  • Bästa foto
  • Bästa klippning

Trots den tunga nomineringarna väntade en ovanlig skräll när de nominerade i den allra största kategorin, bästa film, skulle presenteras. Där lös nämligen den uppenbara favoriten Syndabocken med sin frånvaro.

Så kunde Syndabocken missa nominering i kategorin för bästa film

Det faktum att Syndabocken inte kommer att vara med och tävla om att bli bästa film på Guldbaggen 2024 har skapat huvudbry på många håll. Hur är det ens möjligt att en film som nominerats i nästan samtliga av de stora kategorierna, inte får en nominering för bästa film?

Svaret ligger sannolikt i hur nomineringsprocessen går till, där fyra olika jurygrupper väljer ut de nominerade till specifika kategorier, men där samtliga i nomineringskommittén röstar fram de nominerade i kategorin bästa film.

Enligt Svenska Filminstitutets kommunikatör Per Perstrand väljs de nominerade till bästa film fram genom att de 33 personerna som utgör samtliga jurygrupper röstar på sina fem favoriter bland alla nomineringsbara filmer. För de övriga kategorierna väljs de nominerade istället ut av de respektive grupperna.

I det här fallet ser det alltså ut som om jurygrupperna tyckte att Syndabocken stack ut tillräckligt mycket för att förtjäna nio olika nomineringar, men det var inte tillräckligt många enskilda individer som ansåg att det var en av de fem bästa filmerna. Ett oväntat – men inte helt och hållet osannolikt – utfall.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL