Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Inför Guldbaggegalan 2018: Filmtopp tippar vinnarna

Inför Guldbaggegalan 2018: Filmtopp tippar vinnarna

Oscar Vilhelmsson | Nyhet
21 januari 2018
Oscar Vilhelmsson | Nyhet
21 januari 2018

Filmtopp delar med sig av sina tankar kring Guldbaggegalan 2018.

På måndag 22 januari går den 53:e upplagan av Guldbaggegalan av stapeln på Cirkus i Stockholm. Petra Mede återvänder som galans värdinna för sjätte gången och det hela kommer att direktsändas på SVT 1, med start 20:00.

Guldbaggegalan är Sveriges mest prestigefyllda filmpris, och har årligen ägt rum sedan 1964, i regi av Svenska Filminstitutet. Från början delades det ut priser i endast tre kategorier, idag är det hela 18. Publiken får även chans att ge sin syn på förra årets bästa film när Guldbaggens Publikpris delas ut, även priserna Hedersguldbagge, Gullspira och Årets Nykomling kommer delas ut.


Vi på Filmtopp.se gillar att förutspå resultat på sådana här prisgalor. Nedan listar vi våra gissningar i de sju största kategorierna (Bästa film, regi, manus och skådespelare). 

Se alla nomineringar här.

Bästa film

The Square (Regi: Ruben Östlund. Med: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West m.fl.)

The Square

The Square har mötts av enorma framgångar under hela förra året. Det började med Guldpalmen i Cannes och fortsatte vidare som storvinnare på European Film Awards (EFA). Dessvärre blev det ingen Golden Globe, men vi hoppas fortfarande på en Oscarsnominering som kommer ta Ruben Östlund hela vägen in i mål. Dessa otroligt imponerande framgångar tror vi kommer gälla även på hemmaplan. En guldbagge för Bästa film känns självklar.

Bästa regi

Ruben Östlund (The Square)

The Square

Det är inte alls ovanligt att pris för Bästa film och Bästa regi faller till samma film. Vi tror att så kommer bli fallet på årets Guldbaggegala. Östlunds regi har hyllats av kritiker både i Sverige och utomlands, vilket också har redan lett till prisbelöningar.

Bästa kvinnliga huvudroll

Lene Cecilia Sparrok (Sameblod)

Sameblod

Vår chefredaktör beskrev i sin recension av Sameblod, Lena Cecilia Sparroks rollprestation som "ett fullständigt trollbindande porträtt". Hela redaktionen håller med honom och tror starkt på en guldbagge imorgon.

Bästa manliga huvudroll

Reine Brynolfsson (Korparna)

Korparna

Reine Brynolfsson imponerade stort med sin tolkning av karaktären Agne, en bonde som sliter med sin gård i tider då lantbruket blir allt svårare att leva på. Vi tror att denna fantastiska tolkning räcker hela vägen.

Bästa kvinnliga biroll

Mia Erika Sparrok (Sameblod)

Sameblod

Även Mia Erika Sparrok, Lene Cecilias yngsta syster, gjorde starka intryck i Sameblod. De två spelar starkt mot varandra och vi hoppas att syskonen får lämna galan med varsin guldbagge i händerna.

Bästa manliga biroll

Shia LaBeouf (Borg)

Shia LaBeouf lämnade starka avtryck med sin skildring av John McEnroe i Borg. Han lyckades skickligt visa upp den invecklade sidan av hans persona och gjorde det svårt att ta ställning till vem man egentligen skulle heja på i den historiska tennismatchen. Vi tycker att han förtjänar vinsten i sin kategori för den här insatsen.

Bästa manus

Ruben Östlund (The Square)

The Square


Håller ni med våra gissningar eller tror ni det kommer att sluta annorlunda? Kommentera gärna! 

NÄSTA ARTIKEL