Gudfadern – filmen som aldrig borde blivit av

Gudfadern – filmen som aldrig borde blivit av

Ivar Sandberg
08 juni 2024 kl. 08:00

Coppola ville inte göra Gudfadern

Gudfadern är en av de mest omtyckta filmerna men om det inte vore för pengastrul skulle nog filmen aldrig blivit av.

Francis Ford Coppola, som nyligen fyllde 85 år, är en av filmvärldens mest uppskattade regissörer. Han debuterade 1962 med Tonight for Sure och har arbetat inom industrin sedan dess. Snart ska han släppa sin drömfilm Megalopolis, som handlar om en kvinna som står mellan sin man och hennes far. Mannen vill bygga en ny utopi av New Yorks ruiner medan hennes far är mer traditionell.  Filmen har redan visats i Cannes, där den fick ett blandat bemötande.

Gudfadern skulle aldrig hänt om det inte vore för skulder

Under åren har Coppola legat bakom ett flertal filmer som i dag är stora klassiker, som Avlyssningen (1974), Apocalypse Now (1979) och Dracula (1992), men mest älskade av dem alla är nog Gudfadern (1972) och Gudfadern del II (1974). Intressant nog fanns det aldrig några planer på att fortsätta historien om familjen Corleone, som slutligen avslutades 1990 med Gudfadern del III.

Den första Gudfadern är rankad som världens näst bästa film på IMDb och handlar familjen Corleone med Don Vito (Marlon Brando) som den stora patriarken. De utgör en av New Yorks italienska maffiafamiljer. och när Don Vito får reda på att en annan maffiafamilj vill sälja droger i staden uppstår splittringar, som slutligen leder till stora gängkonflikter.

Historien skildras i tre filmer men enligt Far Out Magazine skulle det initialt inte ha blivit en enda om Coppola hade fått som han ville. Coppola tyckte boken berättelsen baserades på var "rätt så billig" och tackade först nej, men på grund av att hans företag var skyldiga Warner Bros. pengar gjorde han slutligen filmen ändå. Coppola menar också att det även hjälpte att han verkligen tyckte om författaren, Mario Puzo, som människa vilket hjälpte honom att byta perspektiv.

Inga planer på uppföljare heller

Efter filmen var färdig och blev en otrolig succé hade Coppola ingen tanke på att fortsätta gangstersagan. Till New York Times berättade Coppola att filmstudion Paramount till slut sade till honom "Du har Coca-Cola. Varför gör du inte mer Coca-Cola?", vilket fick honom att tänka på att utöka serien.

Här kan du streama:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL