Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Georg Riedel belönas med hederspris på Göteborg Film Festival Prisma

Georg Riedel belönas med hederspris på Göteborg Film Festival Prisma

Axel Diedrichs | Nyhet
06 september 2019
Axel Diedrichs | Nyhet
06 september 2019

Den 24-28 oktober anordnas Göteborg Film Festival Prisma. Den nya barn- och ungdomsfestivalen blir en fem dagar lång filmfest för unga späckad med filmvisningar och aktiviteter. Det är med stor glädje vi idag offentliggör några av Prismas kommande gäster, bland annat den nya filmfestivalens första hederspristagare – kompositören Georg Riedel. En svårslaget värdig hedersgäst.

– Med sin odödliga filmmusik har Georg Riedel skapat ett helt eget musikaliskt barnfilmsuniversum. Under sina 50 år som filmkompositör har han tonsatt barndomen för generation efter generation. Det går inte att föreställa sig Pippi, Alfons eller Emil utan att hans musik börjar spela i bakhuvudet. Därför känns det fantastiskt att Georg Riedel kommer till festivalen för att ta emot vårt hederspris, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Jag känner mig hedrad och överraskad. Nu är jag så gammal att folk borde ha glömt bort mig. Men mest glad är jag om festivalen och mitt pris bidrar till att kultur för barn anses viktigt, för det är det! Det plus mycket annat lärde jag mig av Astrid Lindgren, säger Georg Riedel.

Georg Riedel är Sveriges främste kompositör inom barnfilm. "Idas sommarvisa", "Sjörövar-Fabbe", "Lille katt" och "Du käre lille snickerbo" är bara några av klassikerna i hans imponerande låtskatt. Georg Riedel kommer att ta emot hederspriset och samtala inför publik i samband med en visning av Emil i Lönneberga den 28 oktober. Georg Riedel kommer även samma dag ge en konsert tillsammans med sin dotter, sångerskan Sarah Riedel med band. Konserten som avslutar festivalen kommer att ske på Trappscenen i Stadsbiblioteket.

Göteborg Film Festival Prisma pågår 24-28 oktober på Bio Roy, Göta och Stadsbiblioteket. Göteborg Film Festival Prisma kommer även att hålla till på Angereds bio, den 28 oktober.

Det fullständiga programmet för Göteborg Film Festival Prisma med filmer och fler gäster offentliggörs den 1 oktober.

NÄSTA ARTIKEL