Gabriela Pichler prisbelönas för Amatörer

Gabriela Pichler prisbelönas för Amatörer

Eric Diedrichs
Uppdaterad 24 oktober 2019 kl. 13:58 | Publicerad 30 januari 2018 kl. 09:53

På Göteborg Film Festival mottog Gabriela Pichler Angelospriset för sin nya film "Amatörer".

Göteborg Film Festival meddelar att i konkurrens med alla svenska långfilmspremiärer på festivalen tilldelades igår Gabriela Pichler Svenska kyrkans filmpris, Angelospriset, för filmen Amatörer. Prissumman till priset är 50 000 kronor.Juryns motivering lyder:

– Med den fiktiva kommunen Lafors som samhällsspegel, ger oss Gabriela Pichler en berättelse fylld av komik, hopp och medmänsklighet. En historia med varma och underbara personporträtt, där alla skildras utifrån den demokratiska principen om människors lika värde.

Gabriela Pichler (som ovetandes mottog priset under ett seminarium):

– Sjukt överraskande att bli kuppad! Fantastiskt roligt och fint att man har sett människokärleken i filmen. Det är fint att man tar tar fasta på det, för det har vi jobbat extra mycket på. Det att inte att bygga stereotypa karaktärer utan istället visa att människor har flera sidor, bra som dåliga, men man gillar dem ändå.

I fredags invigde Amatörer filmfestivalen till stående ovationer. Amatörer är Gabriela Pichlers andra långfilm efter flerfaldigt Guldbaggebelönade Äta sova dö.

Amatörer skildrar den lilla kommunen Lafors som hoppas vända den ekonomiska torkan genom att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ber de ungdomar att producera filmer om sin hemort, men filmerna blir inte som de tänkt sig. Utifrån ett manus som hon skrivit tillsammans med Jonas Hassen Khemiri gestaltar Gabriela Pichler såväl kämpande medborgare som plågade politiker.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL