Gabriela Pichler får årets Hasse-pris

Gabriela Pichler får årets Hasse-pris

Fredrik Larsson
02 april 2024 kl. 16:04

Regissören Gabriela Pichler blir prisets andra mottagare

Hon slog igenom 2012 med sin första långfilm. Nu är hon aktuell med SVT-serien "Painkiller" och får ta emot ett pris i Hans Alfredsons anda.

Gabriela Pichler, regissören och manusförfattaren från Huddinge, slog igenom stort med filmen Äta sova dö (2012). Detta var hennes långfilmsdebut som mottogs mycket väl av både publik och kritiker. Filmen vann en guldbagge för bästa film och var utvald som Sveriges bidrag till Oscar för bästa internationella långfilm.

Därefter skapade hon filmen Amatörer (2018). Nu är Gabriela Pichler årets mottagare av Hasse-priset, meddelar Dagens Nyheter.

Gabriela Pichlers "Painkiller". Foto: SVT.

Ett pris i Hans Alfredsons anda

Det är ungefär sex och ett halvt år sedan som den store komikern och filmskaparen Hans Alfredson lämnade jordelivet, och för ett år sedan instiftade Helsingborgs Dagblad Hasse-priset som ska gå till en person som "verkar i Hans Alfredsons humanistiska anda".

Det första året gick priset till Uje Brandelius, vilket då var den första pristagaren av priset. I år blev det dags för Gabriela Pichler att ta emot det ärofyllda priset.

Pappa hade varit stolt

Här är en del av motiveringen: ”För att hon sätter ljus på alla de som har mörkats. För att vi får gå i samma skor som den sparkade salladsplockaren, levande tonåringar i en döende glesbygd och Balkanmorsan med kronisk smärta.”

”När mina föräldrar kom till Sverige på sjuttiotalet för att arbeta lärde pappa sig svenska med hjälp av Hasse och Tage. Han kom till och med att kallas för Hasse av sina svenska vänner. Tänk vad pappa hade varit stolt nu”, säger Pichler i ett pressmeddelande.

Priset på 50 000 kronor delas ut den 1 juni på Stadsteatern i Helsingborg.

Filmtopp håller dig uppdaterad om de senaste nyheterna från film- och TV-världen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL